Username *
Password *
Remember Me

- UVA-zrake (A=aging – starenje) prodiru u vezivno tkivo kože i prvi su uzrok imunosupresijskih procesa u koži i njenih kroničnih UV-om izazvanih oštećenja poput fotostarenja, ali su odgovorne i za stvaranje slobodnih radikala , fototoksičnih i fotoalergijskih procesa u koži.
- UVB-zrake (B=burning – opekline) prodiru u najdublje slojeve epidermisa, do bazalnog sloja, uzrokujući opekline, DNA-oštećenja i u najgorem slučaju rak kože.

ph to go summer opekline 10
Stradivarius


Kako nastaje melanin, naš prirodni zaštitnik od UV zraka?
- Foto-zaštita kože ovisi o pravilnom foto-kemijskom procesu koji pretvara energiju UV zraka. Prirodni melanin proizvodi se kroz metabolizam aminokiseline tirozin. Melanin se stvara preko biokemijskog procesa koji se naziva melanogeneza. Taj se proces odvija u melanocitima. Enzim tirozinaza, pretvara aminokiselinu tirozin u melanin. Melanin se sintetizira u melanosomima koji migriraju preko produžetaka melanocita i sele se iz bazalnog sloja u keratinocite do površinskih slojeva kože, u kojima se melanin raspoređuje oko staničnih jezgri i služi kao zaštita od UV zraka. Proces melanogeneze započinje 48-72 sata nakon izlaganja suncu i to treba imati na umu. Za sigurnu preplanulost trebamo vrijeme.

 ph to go summer opekline 10

Za suhe kože vlažnija mlijeka ili losioni, za masnije sprejevi ili gelovi, a kože s aknama preparati sa specijalnim komponentama koje rješavaju oba problema (pirokton olamin, niacinamid, gliceril laurat), za sportaše nemasni sprejevi. Kako sredstva moraju štititi i od UVA i UVB-zraka, treba paziti da imaju definiran i SPF i PPD.

ph to go summer opekline 10
Stradivarius

 

Sun Protection Factor pokazuje stupanj zaštite od UVB zračenja. Izražen je kao omjer minimalnog vremena izloženosti UV zračenju prije nastanka opeklina na nezaštićenoj koži i na onoj zaštićenoj odabranim proizvodom.

ph to go summer opekline 10

PPD metoda (Persistent Pigment Darkening) pomaže u utvrđivanju stupnja zaštite od UVA zraka.

Europska komisija je na temelju ove metode donijela UVA indeks zaštite prema kojem zaštitni faktor od UVA zračenja mora iznositi najmanje jednu trećinu zaštite UVB zračenja.

Tek ako ispunjava te uvjete, proizvod može nositi oznaku koja dokazuje da štiti i od UVA zraka. Bitni sastavni dijelovi proizvoda za zaštitu od sunca su filteri koji djeluju kao zaštitni sloj postavljen između sunca i kože.

 ph to go summer opekline 10