Username *
Password *
Remember Me

Izložba umjetnice Sunčane Simichen, "Matrica prostora i posjet dudovog svilca", otvara se u četvrtak 11. travnja 2019. s početkom u 19 sati u Galeriji ZILIK (Radićeva 13) u Karlovcu. Sunčana Simichen oblikovala je svojevrsnu site-specific prostornu instalaciju u izložbenom prostoru pri čemu problematizira ključne probleme suvremenog umjetnika. Instalacija uključuje teksture koje stvaraju 3D forme, s naglaskom na karakteristike i kontraste korištenih materijala.

 DSC08358 cr

- Svjedočimo vremenu u kojem većina umjetnika ne može živjeti od svog umjetničkog rada – komentira Sunčana - već su primorani djelovati u drugim područjima kako bi privrijedili za život, a svom primarnom pozivu se posvećuju tek nakon što osiguraju osnovnu životnu egzistenciju - .

- U svom umjetničkom djelovanju Sunčana Simichen često u rad sadržajno uključuje prepreke na koje nailazi i probleme s kojima se suočava prilikom realizacije samog rada ili cjelokupnog ciklusa, stavljajući pritom naglasak na nesigurnost i neizvjesnost životne egzistencije koja neminovno utječe na mogućnost umjetničkog stvaralaštva – istaknula je kustosica Sonja Švec Španjol.

Osiguranje prostora, vremena i tehničkih sredstava ključni su u radu likovne umjetnice koja je izabrala grafički medij kao svoj primarni način izričaja. Nepobitna unutarnja potreba za stvaranjem čak i kada uvjeti nisu osigurani, a otiskivanje je neizvjesno, navelo je Sunčanu Simichen na razmišljanje izvan okvira i razvoj inovativnosti prilikom realizacije rada.

DSC08358 cr


Sunčana Simichen rođena je 17.02.1988. u Rijeci. Nakon Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Puli upisala je Akademiju primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Diplomirala je 2012. godine na temu „Prostorno uporabna instalacija u simbiozi grafičkog i industrijskog dizajna“ i stekla naziv magistre likovne pedagogije. Radi u Srednjoj školi Duga Resa na radnom mjestu nastavnice grafičkih tehnika.

Izlagala je na brojnim izložbama i manifestacijama u Hrvatskoj i inozemstvu poput: Karlovački likovni susreti 2017.; 7. hrvatski trijenale grafika, 2016., Zagreb; 18. Međunarodna izložba minijatura, 2015., Zaprešić; Priziv na devet mladih umjetnika, 2014., Galerija suvremene umjetnosti Grobnik; 17th Biennial Varna 2013, Bugarska; 7. EX – YU konkurs za grafiku, 2013., Novi Beograd, Srbija; ...). Dobitnica je druge nagrade na izložbi 21. Labinskog uzleta likovnosti; nagrade "Red Carpet" koju je dodijelio Hrvatski muzej turizma u suradnji s "Roter teppich fur junge kunst" iz Beča; posebne nagrade HDLU-a Rijeka dodijeljene na manifestaciji „Mandrać 2014“; treće nagrade u kategoriji najboljeg grafičara na izložbi 6. EX-YU konkursa za grafiku i Pohvale žirija za rad "Sinergija" na izložbi Biennale mozaika Rijeka 2013.
Izložba ostaje otvorena do 25. travnja 2019. godine.

 

DSC08358 cr

DSC08358 cr

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location