Username *
Password *
Remember Me

„Nova budućnost / Changing the Game“ tema je šestog Zagreb Design Weeka (ZGDW), središnjeg hrvatskog dizajnerskog festivala.


Ove godine glavni program održat će se u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, u Hali V, od 7. do 12. svibnja. Popratni će se sadržaj, poput Noći dizajna 10. svibnja, paralelno održavati diljem Zagreba na „ZGDW partner lokacijama“ gdje će partneri festivala za posjetitelje organizirati brojna događanja, od izložbi i instalacija, modnih revija, cocktaila i iznenađenja.

ZGDW 2018 1


Tina Marković i Daniel Tomičić, direktori festivala ZGDW, temom „Nova budućnost / Changing the Game“ žele istražiti i predstaviti nove društvene mehanizme, dizajnerske projekte i vizionare iz područja dizajna koji nude odgovore na društvene promjene uzrokovane tehnološkim razvojem: „Nova budućnost već je stigla, ali je pitanje živimo li i mi u njoj? Stvaramo li tu budućnost ili smo samo pasivni promatrači? Na ovu će temu odgovoriti dvije izložbe – hrvatski dizajneri svojim radovima u sklopu natječaja ZGDW nagrade, a druga će na istu temu predstaviti radove dizajnera iz cijeloga svijeta.

ZGDW 2018 1


U sklopu festivala međunarodni će žiri dodijeliti „ZGDW nagradu“ na temu „Nova budućnost / Changing the Game“. Riječ je o jedinoj novčanoj nagradi za dizajn u Hrvatskoj čiji nagradni fond iznosi 20.000 kuna. Od tog će se iznosa 11.000 kuna dodijeliti prvonagrađenom radu, 6.000 kuna drugonagrađenom, a 3.000 kuna trećenagrađenom radu.


Za sudjelovanje u natječaju autori se na internet stranici festivala mogu prijaviti do 25. ožujka 2019.g., a tijekom festivala će se u Hali V na izložbi finalista „ZGDW nagrade“ moći pogledati radovi svih finalista i nagrađenih autora natječaja.

ZGDW 2018 1


Zagreb Design Week obilježit će i 100 godina Bauhausa, najutjecajnije škole za dizajn na svijetu koja je postavila temelje dizajna kakvog ga danas poznajemo. Prigodna izložba će, između ostalog, predstaviti i troje hrvatskih studenata Bauhausa – kultnu dizajnericu tekstila Otti Berger, fotografkinju Ivanu Tomljenović Meller i arhitekta Gustava Bohutinskog. Izložbu i panel kojima će se predstaviti utjecaj Bauhausa na hrvatski dizajn, ZGDW priprema u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu, Tekstilno–tehnološkim fakultetom i Tehničkim muzejom Nikola Tesla.

ZGDW 2018 1ZGDW 2018 1