ETNO_info // narodna nošnja u režiji DAMIRA BEGOVIĆA pretvara se u fenomenalan art-objekt

  Kolekcija Ex-vonia, s kojom je Damir Begović pobijedio neki dan na natjecanju iD International Emerging Designers Show na Novom Zelandu, fenomenalan je prikaz djelića što se sve može napraviti od – narodne nošnje. Vječito prisutna odora u narodu, danas više-manje zapostavljena i zaboravljena u svakodnevnom životu, u 21. stoljeću vraća se njezina važnost. Zašto? Kao prvo, globalizacija briše granice, stoga se nacije, zemlje i kolekcije vraćaju izvornim vrijednostima, specifičnostima lokaliteta, koji ih izdvajaju iz mase. Pogledajmo samo brendove poput Burberryja, Dolce & Gabbana, Diora... Točno se zna od kuda dolaze sve te, kao i niz drugih kolekcija koje se žele negdje smjestiti, locirati.

   

   damir begovic ex vonia 1

  - Bogatstvo etno kulture, odijevanja i običaja inspiriralo me pri oblikovanju ove kolekcije. Zanimljivo je da se skoro svako selo razlikuje po nekom elementu narodne nošnje, što u meni uzrokuje eksploziju inspiracije koju sam htio malim dijelom pretočiti u ovu kolekciju. Ova kolekcija je bazirana na unikatnim i jedinstvenim tehnikama koje su vezane za slavonsko brodsku nošnju i odijevanje - komentirao je Damir.

   damir begovic ex vonia 1

  Upravo zato Damir Begović na odličnom je putu, prepoznao je snagu narodne nošnje, divi joj se i kreira od nje fantastičan svijet art formi koje se, pak, na koncu mogu prevesti i u pret-a-porter! Putovanje jedne veličanstvene vizije. Moderna forma i odličan eklektičan svijet boja i motiva uokvireni su u retro fenomen narodne nošnje. Iako bi se moglo dosta dugo lamentirati o tome kako etno detalji i inspiracija stižu u street-style, jer to je jedna ludo iscrpna tema, Damir naprosto kaže: - Jednostavno, htio sam pokazati bogatstvo hrvatske etno baštine. Kolekcija EX-vonia inspirirana je visokom modom i slavonskom nošnjom, oblikovana tradicionalnim unikatnim tehnikama - .

  damir begovic ex vonia 1

  No, priča ne staje ovdje, jer autor definira tužno okruženje nastale kolekcije: - Priča je zapravo propadanje mog rodnog kraja Slavonije. Napuštanje zemlje, života i običaja potaklo me na kreiranje ove kolekcije. Za Hrvatsku su karakteristična tri migracijska vala, 1. val u 2.polovici 19.stoljeća zbog bolesti vinove loze, 2. val nakon 2.svjetskog rata iz političko-gospodarskih razloga te 3. iseljenički val danas, iseljavanje mladih visokoobrazovanih ljudi (BRAIN DRAIN). Gube se aspekti kulturološkog identiteta, posebno u drugoj generaciji migranata - . Damir je kod nas u kompi s Domagojem Štimcem, tvre poznati brend TWINS.

  damir begovic ex vonia 1


  Pri izradi kolekcije korišteni su vuneni štof, pliš, pamučni triko, koža, staklo, krzno, jersey, tartan, vodootporni poliester.


  damir begovic ex vonia 1

  Naše bi se nošnje trebal više promovirati u svakodnevnom životu, kroz pret-a-porter i street style.

  damir begovic ex vonia 1

  Kolekcija se predstavlja i kod nas! Naime, revija Ex-vonie i ostalih diplomskih kolekcija Tekstilno-tehnološkog fakulteta održat će se 28.05. u predvorju Studentskog centra u Savskoj.

  Na istom je natjecanju, iD International Emerging Designers Show na Novom Zelandu, 2010. pobijedio naš Igor Galaš!

   damir begovic ex vonia 1damir begovic ex vonia 1damir begovic ex vonia 1damir begovic ex vonia 1damir begovic ex vonia 1damir begovic ex vonia 1