ZAGREB DESIGN WEEK // Tehnički muzej kao nova lokacija festivala dizajna

  Ravnateljica Tehničkog muzeja Markita Franulić, istaknula je povodom predstavljanja nove lokacije Zagreb Design Weeka, kako se nada da će se potencijal prostorija Tehničkog muzeja ostvariti i u budućnosti kroz različite programe te da će konačnim uređenjem biti ostvarena trajna funkcionalnost muzejskih prostora za izlaganje i rješavanje nekih prostornih pitanja koja se ne mogu riješiti u postojećim zgradama, a koje su zaštićeno kulturno dobro.

  Daniel Tomic Tina Markovic i Markita Franulic
  Daniel Tomić, Tina Marković i Markita Franulić


  Organizatori ZDW Tina Marković i Daniel Tomičić promijenili su lokaciju festivala, bliže centru grada u puno veći prostor, a upravo je to ključan novitet ovogodišnjeg Zagreb Design Weeka. Hala V Tehničkog muzeja prostire se na 3.000 m2 interijera i zajedno s 1.000 m2 eksterijera postaje pozornica za predstavljanje najboljeg hrvatskog dizajna širokoj javnosti.


  Ovogodišnja tema festivala ‘Suvremeno/Svevremeno’ propituje trajanje dizajnerskih rješenja, od klasika koji su vječni do dizajna koji nestaje u vremenu u kojem je i nastao - izjavio je organizator Daniel Tomičić.


  Tematska izložba prikazuje hrvatske klasike i ne klasike dizajna, predmete koji su postali svevremeni i neke koji su ostali suvremeni. Ove godine posjetitelje očekuje više od 300 izlagača diljem svijeta, a neki od njih osvajali su i brojne svjetske nagrade.


  Na dva kata bit će izloženo sve – od mode, nakita i namještaja do dizajnerskih detalja. Na gornjem katu bit će niz izložbi, od stoljetne tradicije češkog dizajna do izložbe nagrađivanih dizajnerskih rješenja, ali i izložbe inovativnih materijala, tehnologija i metoda kao što su primjerice eksperimentalni ‘zeleni’ materijali.

  Prostorije Tehničkog muzeja potpuno se preuređuju u suradnji s raznim partnerima, a u novopreuređenom dvorištu koji će posjetiteljima omogućiti druženje uz glazbu i dizajn. U slučaju kiše prostor namijenjen opuštanju i druženju seli se u unutrašnji dio Hale.


  Festivalska ulaznica za sve dane festivala iznosi samo 100kn dok je dnevna ulaznica 20kn.

   

  Daniel Tomic Tina Markovic i Markita FranulicDaniel Tomic Tina Markovic i Markita Franulic