Manus x Machina: Fashion in an Age of Technology

  Njujorški Metropolitan muzej večeras, velikim gala eventom kao i obično, otvara izložbu Manus x Machina: Fashion in an Age of Technology, a kustos je stručni i iskusni Andrew Bolton. - Manus x Machina će istražiti kako su mašine promijenile modu, no nisam htio da izložba bude predstavljanje tehnologije u modi – komentira Bolton – iskreno, nisam veliki obožavatelj gadgeta. Mene zanima tehnologija koja je dio kreativnog procesa. Kad ljudi predstavljaju viziju budućnosti, ona je uglavnom utopija ili distopija. No, strah i moda možda i imaju nešto zajedničko – je li visoka moda bila reakcija na demokratske mogućnosti šivaće mašine? Nastali su u isto doba, polovicom 19. stoljeća - . Takva i slična pitanja odnosno odgovori intrigiraju Boltona koji je na Costume Instituta Met muzeja stigao ove zime, nakon što je Harold Koda otišao u mirovinu.

   iris-van-herpen-dress-manus-x-machina-fashion-exhibition-met
  Kreacija ljubiteljice 3D printa, Iris van Herpen. 3D print mogao bi utjecati na oblikovanje odijevanja slično revolucionarno kao što je to učinila mašina


  Izložba predstavlja oko 150 kreacija visoke mode i avangardnog pret-a-portera, od početka 20. stoljeća do danas. Istražuje i same početke visoke mode te otkriva neke od radova iz 19. stoljeća, kad je šivaća mašina promijenila svijet izrade odjeće. Ističe se razlika između ručnog rada i onoga kojeg može napraviti šivaći stroj. Nadalje, veže se na različitosti između visoke mode i pret-a-portera.

   01-andrew-bolton-met-2016-manus-x-machina c1r
  Andrew Bolton je prije ovog posla bio kustos jednako slavnog Victoria & Albert muzeja u Londonu


  - Želio bih da Manus x Machina bude novi smjer u kojemu ću odvesti Costume Institut – veli Bolton. Naime, cilj mu je pozicionirati modne promjene u širi socijalni i psihološki kontekst. Neke od ideja su mu: izložba koja spaja modu i Freuda, zatim gostovanja pisaca SF-a, pogled na odjeću koja maskira tijelo… - Primjer toga su, ističe Andrew, Chanel cipele sa crnim vrhom koje je napravila jer joj se nisu sviđala njezina velika stopala - .

   

   01-andrew-bolton-met-2016-manus-x-machina crManusxMachinamanus machina