App tjedna / Zdravi recepti

  Gladni i bez inspiracije? Ne morate posezati za telefonom da biste zvali kvartovsku pizzeriju, juriti u pekaru ili pretraživati bespuća interneta u potrazi za inspiracijom. Naravno, i za brze recepte postoji aplikacija. Zdravi recepti su vizualno privlačna aplikacija koja je super jednostavna za korištenje, a kombinira (uvodni) hrvatski i engleski. Kad je preuzmete, prvo pogledajte kratki tutorial u slikama koji vas vodi kroz mogućnosti - jela koja vam se sviđaju možete ubaciti u Favorite, možete kreirati Popis za kupnju, promijeniti Jezik aplikacije… Sve je intuitivno i bez previše kompliciranja.

  Kuha: Lahorka Cvitković

  ZDRAVI RECEPTI APP 5


  Recepti su posloženi u puno kategorija: Low calorie appetizers, Low calorie healthy, Grilled chicken, High protein main dish, Kid friendly vegetables… Uglavnom, prilično su segmentirani pa mi se čini da će svi oni koji paze na prehranu biti zadovoljni - ne morate čitati recept da biste zaključili koji se recept uklapa u vašu niskoproteinsku dijetu.

  ZDRAVI RECEPTI APP 2


  Ja sam se pronašla u High protein beef kategoriji! Pronašla sam recept koji me zanima - Italian Beef Patties with Balsamic Cream - na fotki vidite da se zapravo radi o govedini na kruhu s acetom balsamicom (ne mogu se naviknuti na izraz balzamični ocat, isprike na tome). Recept nudi informaciju o vremenu pripreme, potrebnim sastojcima, broju osoba kojem je namijenjen te broju kalorija (ako vas baš jako zanima).

  ZDRAVI RECEPTI APP 1


  Upute za izradu su jednostavne i pregledne, jedino treba preračunati funte (lb) u kilograme (1 lb je 0,45 kg, problem riješen, hvala Google). Dosta sastojaka se mjeri u četvrtinama, šalicama i sl, što prilično pojednostavljuje kuhanje - bar kad, kao u mom slučaju, nemaš kuhinjsku vagu (ili ona koju imaš za sve što na nju staviš pokazuje ½ kg).

  Puno je vrlo jednostavnih recepata, bar se meni tako čini. Ili nekom stvarno treba recept da zgrila tikvice u pećnici? Po zdravoj logici netko tko nikad u životu nije kuhao može zaključiti da ih treba oprati, narezati, posoliti, popapriti i nauljiti, najbolje maslinovim uljem. Meni je gušt dodati nekog sira, bilo parmezana, bilo nekog drugog koji imam u frižideru. No dobro, te recepte čuvam za trenutak kad napravim svoju aplikaciju.

  ZDRAVI RECEPTI APP 3


  Vratimo se na Zdrave recepte. Pronaći ćete ih u Google Play Storeu ako imate Android (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.riatech.healthyrecipes), a za iPhone joj je najbliža Spark Recipes (http://ipod.about.com/od/iphoneappsreviews/fr/sparkrecipes-app-review.htm). Aplikacija će vam, naravno, ponuditi opciju da recept koji vam se sviđa podijelite s prijateljima, a ispod recepta ćete pronaći i još par preporuka u skladu sa svojim izborom - zgodnog hrvatskog prijevoda Možda će Vam se volimo - pretpostavljam da je to Google Translate stil prijevoda You might also like, no dobro. Meni nije smetalo.

  ZDRAVI RECEPTI APP 4


  Zdrave recepte možete pratiti i na Facebooku, Instagramu, Twitteru i blogu. S vremenom možete složiti listu Favorita pa ćete uštediti još više vremena koje ja trenutno trošim na pretraživanje - fotografije im izgledaju prilično primamljivo pa otvaram sve i svašta u potrazi za baš baš tim idealnim jelom za petak navečer. Ovim tempom večera nam ne gine prije ponoći! Prema tome, isprobajte, skuhajte, provjerite… A ako ne volite strane recepte, tu su uvijek i izvrsni domaći kuhari i blogeri, poput Domaćice (www.domacica.com.hr ) ili Bite my Cakea ako ste za nešto slatko (www.bite-my-cake.com ).

  P.S. Naša gastro scena može se pohvaliti i aplikacijom KuhajDomace, no o njoj neki drugi put. Dostupna je za iPhone, iPad (pod nazivom CroatianFood) te Android uređaje.

  ZDRAVI RECEPTI APP 6

   

  zdravi recepti 13

   

  zdravi recepti 22

   

  zdravi recepti 33

   

  zdravi recepti 44

   

  zdravi recepti 66