App tjedna / Talijanski recepti

  Ovaj tjedan sam aplikaciju dana izabrala prema svom apetitu jer mi se jako jedu neke fine špagete pa sam krenula pretraživati Coolinariku da nađem neki dobar recept. Na žalost ne postoji Coolinarika aplikacija za Android, što je baš šteta jer ima tako dobrih recepata da mi se zna dogoditi da izgubim sat, dva u čitanju i prekopavanju pa obavezno usput ogladnim. Pošto Coolinarika nije bila opcija, bacila sam se na pretraživanje aplikacija s talijanskim receptima i izabrala Android aplikaciju koju su korisnici najbolje ocijenili (a nisu odmogle ni slasne fotke). Neka vas ne prevari prevedeni naziv aplikacije – u potpunosti je na engleskom, što je meni draže od prijevoda na broken hrvatski. Naći ćete dosta aplikacija s receptima i za iPhone (Italian recipes je najpopularnija) i za Windows Phone (recimo, Top 10 Italian recipes).

  Priprema finu klopu: Lahorka Cvitković

  AP TJEDNA TAL KLOPA2

   

  Obožavam talijansku kuhinju jer su u stanju napraviti prefino jelo od 4, 5 sastojaka. Prema svemu što sam čitala o talijanskoj kuhinji, njihovim kuharima je ključna kvaliteta sastojaka pa zato u svakom njihovom gastro dokumentarcu djevičansko maslinovo ulje dobije bar 15 svojih minuta. Sviđa mi se i njihovo guštanje u hrani i super običaj da svaki radni dan izdvoje poštenih sat vremena za dobar i ukusan ručak koji se sastoji minimalno od predjela i glavnog jela... Talijani stvarno znaju uživati u hrani!

   

  AP TJEDNA TAL KLOPA11


  Aplikacija mi se čini dobra pogotovo za početnike u talijanskoj kuhinji – nema jako puno jela, ali je izbor stvarno dobar. Jela su podijeljena u pet setova od po deset jela. Svaki recept ima oznaku težine, navedeni broj sastojaka te zasebno navedeno vrijeme za pripremu i kuhanje. To mi je fakat super jer mi stvarno idu na živce recepti koji pola sata sjeckanja ne uračunaju u ukupno vrijeme pripreme pa za jelo od navedenih 15 minuta potrošim sat vremena (tijekom kojih umirem od gladi). Naravno, navedeno je i za koliko je osoba predviđena količina koju ćete napraviti, mada na to ne obraćam previše pažnju jer za sebe kuham količinu špageta koja bi se u većini recepata vjerojatno navela za tri osobe. Znači, ako stoji za 4 osobe, ja ću to obično poduplati da budem sigurna da nitko neće ostati gladan. Ima i nekih osnovnih recepata, od talijanskog paradajz sosa do bruschetta i špageta carbonara.

   

  AP TJEDNA TAL KLOPA5

   

  Našla sam i recept za brzi mediteranski bolognese, mada me zbunila kratkoća pripreme mesa – kod njih je to 15, a kod mene 45 minuta, i to kad meso ide u lazanje. Isplati se probati jer je njihova verzija očito triput brža. Puno je recepata za jednostavne obroke, tipa tjestenine ili salate pa je aplikacija praktična kad imate malo vremena za kuhanje, recimo kad se gladni vratite s posla. Ne kaže se bez veze da šećer dolazi na kraju – u petom setu recepata su deserti. Ako se ne možete odlučiti koji pripremiti jer svi izgledaju jako primamljivo, najbolje je da probate napraviti sve! Uživajte!

   

  AP TJEDNA TAL KLOPA15

   

  AP TJEDNA TAL KLOPA1

   

  AP TJEDNA TAL KLOPA3

   

  AP TJEDNA TAL KLOPA4

   

  AP TJEDNA TAL KLOPA6

   

  AP TJEDNA TAL KLOPA10

   

  AP TJEDNA TAL KLOPA12

   

  AP TJEDNA TAL KLOPA13