Username *
Password *
Remember Me

- Predviđanje grada budućnosti, njegovo planiranje od nule mnogo je lakše i košta manje, nego da sad preuređujemo postojeće stare gradove - istaknuo je Grady Gammage, glasnogovornik projekta. Kompanija povezana s Bill Gatesom uložila je 80 miliona dolara u gradnju smart cityja u blizini Phoenixa, bit će dostatan za oko 180000 stanovnika. Arizona inače ima reputaciju tech-friendly države koja je otvorena za novitete, istraživanja i nove tehnologije. Ovo je još jedan uzbudljiv projekt koji nam približava budućnost stanovanja, novog tipa lifestylea koji je u potpunosti povezan i eko.

 1960 01 1225x560


Naravno da su takvi projekti super-skupi: kompanija Sidewalk Labs, povezana s Googleom, uložila je 50 miliona dolara samo za inicijalnu fazu planiranja i pilot testiranja sličnog city projekta, u blizini Toronta. Dizajniran je kao grad budućnosti, s manjom količinom zagađenja, sigurnijim cestama, boljom vodom. Transport će se vrtjeti oko električnih automobila, bicikala, hodanja... a sva vozila moći će se dijeliti.

Nakon njih i Saudijska Arabija ima slične interese, uložit će 500 milijardi dolara u mega grad budućnosti. Pametni gradovi počeli su biti predmetom interesa kad je tehnologija krenula u unaprjeđenje transporta. Jedno je vodilo drugom, pa su električni auti kao i oni koje bismo mogli dijeliti, potaknuli vizionare da naprave grad po mjeri tih vozila, a onda i uključe ostale smart aspekte novih tehnologija.

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location