Username *
Password *
Remember Me

Eksperimenti na području tekstila, u suradnji s novim tehnologijama ali i ekološkim načinima razmišljanja i proizvodnje, konstantno donose neke novosti i inovacije: nizozemska dizajnerica Aniela Hoitink napravila je nosivu teksturu od micelija gljiva.

micelij haljina3

Plan joj je bio da napravi tekstil od živih organizama koji je moguće napraviti za svakodnevnu odjeću. Autorica, baš kao i njezini brojni kolege koji se bave sličnim problemom diljem svijeta, tvrde da će ovo promijeniti način odijevanja – činjenica je da ovakve stvari definitivno mijenjaju poimanje tekstila, no trebat će vjerojatno neko dulje vrijeme da tekstil na bazi živog organizma dođe u dućane. Moguće je da će zaživjeti kod konceptualnih dizajnera, na rubu mode i umjetnosti, tamo gdje se spajaju art i kultura odijevanja.

micelij haljina1

- Cilj mi je promijeniti način na koji koristimo tekstil - priča Aniela Hoitink – mijenjanjem načina kreiranja i novim materijalima možemo promijeniti svijet odijevanja i otkriti koje su nove mogućnosti pred nama. Ovaj materijal se može raditi u oblicima po želji i savršeno prilagoditi tijelu onog tko ga nosi. Svijet je dinamičan, za razliku od tekstila koji koristimo. Ovaj način proizvodnje omogućuje da stvorimo točno onoliko koliko nam treba, bez potrebe za bacanjem, otpadom i preradnjom - .

- Danas se svakodnevno povećavaju apetiti za odjećom a time i proizvodnjom, a materijali su ostali isti stoljećima. Uvjerena sam da nešto moramo napraviti po tom pitanju – zaključuje inovativna autorica. Mogla bi nešto ovako Lady Gaga isfurat...

 

micelij haljina2

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location

Ova web stranica koristi (cookies) kolačiće za spremanje podataka o posjeti. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu pristajete na uporabu kolačića.