Username *
Password *
Remember Me

Tehnički muzej „Nikola Tesla“ i Udruga HUM (Hrvatske urbane mreže) poziva vas u subotu 12. i nedjelju 13. travnja 2016. u vremenu od 9 do 13 sati na interaktivnu izložbu s radionicama posvećenim šifriranju. Šifra je skup tajnih znakova (slova, brojeva ili nekih drugih simbola) koje koriste ljudi različitih interesa i zanimanja: vojnici, bankari, prijatelji, ljubavnici…

password

Šifra otključava sve - neku tajnu odaju, sef, lokot na biciklu, bankomat, mobitel, vojnu tajnu... Šifre su smišljali ljudi, no danas to rade i strojevi. Uz pomoć edukatora saznat ćete odgovore na intrigantna pitanja poput: Zašto su Spartanci i Rimljani bili uspješni u šifriranju i rješavaju zagonetki? Kako su Sherlock Holmes i Watson otkrili tajnu poruku „likova plesača“? Proniknut ćemo u svijet tajni koje skrivaju hijeroglifi, s Da Vincijem, De Vigenèreom i Baconom putovati u prošlost tajnih kodova i šifri renesansne Italije te Engleske u doba Shakespearea. Posjetitelji će naučiti i kako pročitati tajne poruke Masona i Thomasa Jeffersona, ali i  saznati zašto su Sjedinjene Američke Države ušle u Prvi svjetski rat.

Basil rathbone nigel bruce
Basil Rathbone i Nigel Bruce kao Sherlock i Watson (1931.)


Na tijek i ishod Drugog svjetskog rata značajnu ulogu je imao najpoznatiji povijesni stroj za šifriranje - ENIGMA, a kojoj je posvećen značajni dio ove interaktivne izložbe. Izložba s interaktivnim radionicama sastoji se od osam cjelina u kojima je dat povijesni presjek razvoja kriptografije. Posjetitelji uz pomoć edukatora prolaze kroz tajni svijet šifri i kodova od antičkog do modernog doba.

tehnicki
Radionica u zagrebačkom Tehničkom muzeju

 

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location

Ova web stranica koristi (cookies) kolačiće za spremanje podataka o posjeti. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu pristajete na uporabu kolačića.