Username *
Password *
Remember Me

Kako tijelo reagira kad na duži vremenski period napusti Zemljinu gravitaciju? Time se, među ostalima, bavi ovih dana NASA i svjetski mediji koji slave povratak ekipe iz svemira nakon 340 dana (najduži boravak u komadu) - Scott Kelly, Rus Mikhail Kornienko i Gennady Padalka proveli su u stanici 340 dana i sada kreću testiranja. Osim toga Scott ima brata blizanca koji je ostao na Zemlji i sada će njihove biološke funkcije konstantno uspoređivati.

030316-Space-and-human-body2


Kako tijelo reagira na godinu dana u svemiru?
Vid
Jedan od problema koji su primijetili i kod drugih astronauta, koji su kraće boravili, je povećanje dioptrije. Naime, nije im jasno zašto se to dešava i kakve to ima veze s boravkom u svemiru.

Kosti i mišići
Gotovo godinu dana nisu imali potrebe za hodanjem, umjesto toga su lebdjeli u bestežinskom stanju. Kako bi ih pripremili i izbjegli propadanje mišića zbog nekorištenja, doktori su momcima u svemiru prepisali posebne vježbe. Radili su na biciklu (zavezali su se za sprave!) i traci na trčanje oko dva do dva i pol sata na dan kako bi zadržali zdravu muskulaturu. – Definitivno to je sve pozitivno utjecalo na naše kosti i mišiće – vratili smo se u dobrom stanju. Istina, nešto smo izgubili od mišića, ali to nije drastično kao prije – rekao je Kelly. Nekorištenje mišića dovodi do slabosti – astronauti bi bili nekoordiniranih pokreta kad bi se vratili na Zemlju.

Dugotrajni efekti radijacije
Radijacija je najveći problem s kojim će se astronauti susresti na potencijalnom letu na Mars, istaknuo je Scott. Na svemirskoj stanici posada je izložena radijaciji koja je dvadeset puta veća nego na Zemlji. – A ako idete na Mars ili negdje dalje u svemir, radijacija se povećava, čak možda i do 300 puta… - rekao je. Stručnjaci se posebno bave utjecajem radijacije na srce, krv, vene, kosti i centralni nervni sistem te mozak. A tu je, naravno, i opasnost od zloćudnih tumora. Zato će Scott svako malo ići na testiranje, da zabilježe eventualne promjene koje će mu se dalje dešavati.

nasa  scott kelly

Srce i krvne žile
Dok je čovjek u svemiru, njegov kardio-vaskularni sistem ne mora raditi snažno kao što to radi na Zemlji. Naime, srce je dizajnirano da radi na gravitaciji, na Zemlji, a ne izvan nje. Naravno da onda ono, kad ga stavite izvan tog konteksta, drugačije radi te mijenja oblik – veli Scott. – Jedna od čestih posljedica povratka na Zemlju, koje osjeti gotovo svaki astronaut, je osjećaj kao da će pasti u nesvijest - .

Promjena visine
Kad se Scott vratio bio je 5 centimetara viši nego prije! I viši, naravno, od svog brata blizanca. Naime, što se desilo? Nedostatak gravitacije uzrokovao je proširenje diskova u kičmi i čovjek je narastao. No, vratit će se on na staru visinu jer gravitacija čini svoje. Nakon povratka, astronauti se moraju priviknuti na gravitaciju te imaju probleme s ravnotežom i jednostavnim fizičkim zadacima kao što su – stati, hodati, voziti bicikl, auto… - U principu se na staro vratimo nakon dva do tri tjedna – potvrdio je Scott.

 

planet mars hd wallpaper

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location