Username *
Password *
Remember Me

Periscope je prije nešto više od godinu dana osmislila mlada ekipa s idejom da, kako sami kažu, naprave nešto što je najbliže moguće teleportaciji. Vrlo brzo im se posrećilo pa je mladi start up zamijetio i kupio veliki Twitter, čime su u kratkom roku stekli širok krug korisnika iz cijelog svijeta. Što je uopće Periscope? Aplikacija koja vam omogućava da uživo prenosite svoj video svima koji vas prate na Twitteru, odnosno da gledate live prijenose stvari koje vas zanimaju. Trenutno je možete preuzeti za svoj Android ili iPhone, a da biste je koristili, morate imati svoj profil na Twitteru (koji možete napraviti u minuti, ma makar samo zbog toga da isprobate aplikaciju).

Snima: Lahorka Cvitković

periscope2 

Čim sam se logirala, aplikacija mi je ponudila da počnem pratiti profile koji koriste Periscope pa sam ubrzo mogla pregledati listu trenutnih prijenosa. Kad gledate streaming, možete poslati poruku koja će biti vidljiva svim gledateljima ili slanjem srca označiti da vam se sviđa ono što gledate – možete ih slati neograničeni broj (trening Newscastlea očito gledaju nazagriženiji fanovi jer sve pršti od ljubavi tijekom prijenosa). Specifično za Periscope je da nudi i mogućnost naknadnog gledanja – trenutno je ograničena na 24 sata.

periscope1

Naravno, ako ste preuzeli Periscope samo zato da sa svijetom podijelite što vi trenutno radite u obliku live streaminga, možete se odmah baciti na posao. Jednostavno dodirnite tipku na sredini zaslona, dodajte naziv svom streamu i kliknite na „start broadcast“ – stvarno ne može biti jednostavnije! Ako ne želite da se tijekom prijenosa vidi lokacija na kojoj se nalazite, onemogućite je u postavkama prije streaminga. Potencijalna publika (odnosno oni koji vas prate) dobit će obavijest čim prijenos krene. Ne želite dijeliti urbi et orbi? Možete napraviti privatni prijenos – samo umjesto Public odaberite Private opciju i odaberite koje gledatelje želite pozvati.

Kod nas je jedan od pionira korištenja Periscopea hokejaški klub Medveščak (aaa, zato vam je naziv aplikacije zvučao poznato!) koji je prije par dana s fanovima uživo podijelio predstavljanje momčadi za novu sezonu KHL-a. Skupili su respektabilnih 400 gledatelja – eto vam rezultata koji možete probati dostići!

 

periscope3periscope5periscope6periscope7periscope8periscope9periscope10