Username *
Password *
Remember Me

Ovaj vikend možete iskoristiti (navodno) vedro nebo i malo istražiti zvijezde – pogotovo ako se još niste vratili u grad (u kojem se uz najbolje vrijeme i uz najbolju volju vide tri i pol zvijezde) i uživate u pogledu na noćno nebo negdje na Jadranu. Google Sky Map je stvarno stara aplikacija, vjerojatno ste čuli za nju, a možda je već i koristili – zašto je ne biste izvukli iz naftalina ako vam vedra ljetna noć daje idealnu priliku za promatranje zvijezda? Korisnici iPhonea i Windows Phonea također imaju svoju verziju aplikacije koja se, razumljivo, zove samo Sky Map.

Istražuje svemir: Lahorka Cvitković

GoogleSky

Sky Map prepoznaje zvijezde, planete i konstelacije iznad vas. Aplikacija se sinkronizira s GPS lokatorom telefona i određuje lokaciju da bi što točnije prikazala nebo iznad. Trebate samo usmjeriti telefon prema nebu i bezbrojne zvijezde će dobiti ime! Aplikacija je podešena na automatsku navigaciju i u suradnji sa senzorima telefona prikazuje mapu neba na  temelju kuta i smjera u kojem držite telefon. Možete se prebaciti i na ručnu navigaciju i pretraživati nebo pomicanjem prsta po zaslonu.

GoogleSky1

Ako hoćete tražiti samo planete, u postavkama možete isključiti prikaz zvijezda i konstelacija i baciti se na traženje Marsa – naravno, možda sve što vas zanima neće biti vidljivo s vaše lokacije, ali i samo traženje je zabavno. Jasno, aplikacija ima i tražilicu u koju možete upisati ime zvijezde, planete ili konstelacije koju tražite. Na zaslonu će se prikazati krug sa strelicom koja će vas voditi kamo trebate usmjeriti telefon. Što ste bliže objektu koji tražite, krug će postajati sve crveniji da vam da do znanja da ste na pravom putu. Često će trebati strpljenja i živaca, no jednom kad se naviknete, pretraživat ćete nebo u maniri astronauta!

 

GoogleSky2GoogleSky3

GoogleSky4

GoogleSky5