Username *
Password *
Remember Me

Bila tiskana ili elektronička, knjiga je sadržaj i doživljaj, a u posljednje vrijeme radi praktičnosti ona na tabletu ili book-readeru sve je popularnija ne samo u svijetu već i kod nas. O razlikama, sličnostima, manama i prednostima knjiga na papiru ili zaslonu raspravljali su knjiški stručnjaci u okviru projekta Brod knjižara - brod kulture, koji će Jadranom ploviti od 25. srpnja do 7. kolovoza 2015.

77 e book reader kobo


Petra Miočić, urednica portala Pročitaj to tvrdi da mlađe generacije sve više čitaju elektroničke knjige iako one nisu dovoljno marketinški promovirane, pa utoliko ni dovoljno dostupne, no smatra da je - knjiga sama po sebi umjetnost i da je njezina bit u kvaliteti sadržaja - s čime se složila i književnica Ankica Tomić: - Voljela bih da se bavimo sadržajem, a ne formom. Problem s kulturom jest jer je elitistička, a trebala bi, kao i svaka knjiga, biti dostupna svugdje i svima - . 

Sanja Lovrenčić, književnica i direktorica nakladničke kuće Mala zvona, izjavila je poučena osobnim i profesionalnim iskustvima, da se tiskana i elektronička knjiga međusobno potiču: - prodaja elektroničkih naslova još je ispod razine isplativosti, metoda distribucije još nije pravilno razvijena, no kako je potrebno vrijeme za razvoj, tako još ne postoji spremnost za definitivne zaključke - .

 

Tribina1 cr
Tribina Brod knjižara - brod kulture


Stjepo Martinović, književnik i nakladnik, potvrdio je važnost načina doživljaja teksta, složivši se s prethodnim govornicima da je E - knjiga samo ponudila tehnološku formu, ali da, kao i tiskana, ima svoju publiku: - Ako svatko gleda subjektivno, ostajemo vjerni knjizi, u kojoj god formi ona bila ponuđena - .

Marin Maletić, kao vlasnik pete E - knjižnice u svijetu, objasnio je način opstanka svoje Took book knjižnice: - knjižnica funkcionira jer za 39 kn mjesečno imate na raspolaganju 300 000 naslova, dok u knjižari od 1000 naslova nitko ne bi kupio knjigu, jer ljudi, jednostavno, ne kupuju knjige. Usluga prodaje E - knjiga još nije vidljiva, problematika prodaje je tržišna, a hrvatsko nakladništvo je još uvijek disfunkcionalno - .

ipad4


Elektroničke knjige su posebno zanimljive zbog populacije slijepih i slabovidnih osoba jer funkcioniraju zvukom, dok su istoj skupini dostupne tek u 2-3% ukupne svjetske tiskane produkcije.  Za elektroničkom knjigom će posegnuti svi oni željni akademske ili stručne literature s posebnom namjerom, elektronička forma pruža mogućnost i izravnog kontaktiranja autora, a dokazano je i da starije generacije vole E - format radi prilagodbe fonta.

 

biodometica-e-book-reader2

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location