Username *
Password *
Remember Me

Zagrebački Tehnički muzej najavljuje dolazak američke astronautkinje Marshe Ivins u petak, 15. svibnja 2015., gdje će u 19 sati održati popularno predavanje za građanstvo. Marsha Ivins jedna je od tek pedesetak žena koje su od 1963. do danas sudjelovale u svemirskim misijama i jedna od petstotinjak astronauta uopće koji su iskusili taj doživljaj. U Zagrebu će predavanje održati po drugi put.

S89 48342
Marsha s kolegama astronautima (lijevo)


Marsha Ivins svoju karijeru u NASA-i započela je 1974. kao inženjer, radeći na razvoju opreme za Space Shuttle. U program obuke za svemirski program NASA-e prijavila se 1984. godine, a nakon petogodišnje obuke i službeno je postala astronaut. Marsha je jedna od četrdesetak američkih astronautkinja koje su sudjelovale u svemirskim misijama. U razdoblju od 11 godina sudjelovala je na pet letova američkog Space Shuttlea, provevši ukupno preko 1300 sati u svemiru, od čega je njezin najdulji neprekidni boravak u orbiti oko Zemlje trajao 14 dana.

sts098 369 008 NR


Marsha Ivins je bila i stručni konzultant filma Interstellar režisera Christophera Nolana, gdje je svoje veliko iskustvo podijelila s glavnim glumcima Matthew McConagheyem i Anne Hathaway.

U Zagreb dolazi na poziv i u organizaciji američke ambasade. Predavanje je prilagođeno široj publici i biti će održano na engleskom jeziku. Ulaz je besplatan, a ulaznice se mogu podići na blagajni Muzeja od sutra, 13. svibnja 2015. Broj ulaznica je ograničen.