Username *
Password *
Remember Me

U subotu 21.03.2015. u 12h u Galeriji ULUPUH (Tkalčićeva 14, Zagreb) ULUPUH-ova Sekcija za multimediju i intermediju, otvara izložbu: “Punjenje ispražnjenog 20150318-28 MMIIM”
Oskudni uvjeti umjetničke produkcije i prekarni status umjetnika ostavljaju sve manje opcija za prezentaciju multimedijalnih i intermedijalnih radova u galerijskim prostorima. Dok se računala smanjuju, a procesorska snaga povećava - digitalni mediji postaju pristupačniji samo u krajnjem konzumerskom pakiranju, a situacija s kreativnim i eksperimentalnim radom nakon desetljeća tehno euforije se srozava...

matrix


Nedavno je bivša Galerija LIKUM zatvorena izložbom u polumraku zbog već prekinutog dovoda struje, a posljednji posjetitelji su svojim “pametnim” telefonima paradigmatski osvjetljivali i snimali događaj otvorenja. Istovremeno umjetnici koji uglavnom ovise o subvencijama otkazuju termine svojih izložbi u trenutku kada institucionalna potpora izostaje ili se sužava na minimum održavanja.

Obzirom na tako nastalu situaciju iznenadne mogućnost izlaganja u Galeriji ULUPUH, Sekcija za multimediju i intermediju prezentira svoju prvu skupnu izložbu članova na krajnje konceptualan način – svodeći svoje multimedijalne i intermedijalne radove i planove na iscrtane i opisane ideje radova. Tako neće biti izloženo ništa od digitalnih medija ili analognih intermedija, već će shodno uvjetima Galerije ULUPUH biti prikazan skup dokumenata/skica donesenih na dan otvorenja izložbe. Multimedija/intermedija "bez” medija ipak osim kolektivne kritike otkriva i nešto individualno o svakom autoru jer stavlja u fokus proces rada umjetnika prije nego on dođe u javnost i otkriva pozadinu nastajanja radova.

Matrix2


Prostor i vrijeme izložbe su prilika za neformalna druženja, razmjene i (međusobno) upoznavanja članova sekcije, te propitivanje Sekcije kao platformu mogućnosti, ali i dani “otvorenih vrata” Sekcije za posjetitelje, potencijalne simpatizere, kritičare, donatore, sponzore ili buduće članove.


Sudjeluju članovi Sekcije među kojima su: Sanja Bachrach-Krištofić, Mario Krištofić, Željko Blaće, Branka Cvjetičanin,  Ivan Lušičić, Ivan Marušić Klif, Zvonimir Bulaja, Petar Grimani, Vinko Penezić, Krešimir Rogina, Tihomir Milovac, Helena Bulaja Madunić, Vedran Kolac, Jasenko Rasol, Duška Boban, Kruna Tarle, Iva Babaja, Martina Zelenika…


Koncepcija izložbe: Branka Cvjetičanin i članovi ULUPUH-ove Sekcije za multimediju i intermediju
Program će trajati do 28.3.2015. Galerija će za posjetitelje biti otvorena radnim danom od 10 do 17 sati, te subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.

 

TheMatrixWallpaper1024


Sekcija za multimediju i intermediju "najmlađa" je ULUPUH-ova sekcija nastala krajem 90-tih godina na inicijativu nekolicine članova i autorskog dvojca Bachrach & Krištofić koji su kroz vlastiti rad osjetili potrebu za stvaranjem sekcije šire i fleksibilnije platforme od onih postojećih, sukladno potrebama vremena.

Sekcija je namijenjena autorima raznorodnih područja (fotografija, dizajn, arhitektura, povijest umjetnosti, kazalište...) koji u svom radu kombiniraju tehnike i strategije više medija: grafički/3D dizajn, zvuk, sliku, pokret, tekst, animaciju... Novi koncepti mišljenja i djelovanja unutar primijenjenih umjetnosti okosnica su interesa okupljenih članova.

Sekcija potiče interdisciplinarni istraživačko-eksperimentalni rad s medijskim, informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, kroz metode koje često određuje poli-autorstvo, interakciju s publikom, korisnicima, potrošačima, ali i drugim sektorima društva i angažira širu javnost.
Strateški ciljevi sekcije su da kontinuirano pro-aktivno potiče medijski rad u edukaciji (neformalno kroz radionice i predavanja), informatizaciji i digitalizaciji (organizacijskog rada i kulturne građe), te prezentaciji i prezervaciji (posebno digitalnog stvaralaštva). U tom smjeru sekcija se uključuje i u trendove poticanja kulturnih industrija, zagovaranjem inkluzivnih, otvorenih, svrhovitih i održivih modela razvoja sektora i općenito društva.