Username *
Password *
Remember Me

Najbolje stvari obično su najjednostavnije - kad su Chad Hurley i Steven Chen naišli na problem kako podijeliti video sa kućnog tuluma s prijateljem Jawedom Karimom (radili su zajedno u Pay Palu), došli su na ideju napraviti web stranicu na koju bi svatko mogao uploadati video. Bila je to 2005. godina. Ne tako davna ali ipak daleka kad razmislimo koliko se internet od onda promijenio. Iako za ovu priču o nastanku ideje spomenuti osnivači kažu da je malo rastegnuta, činjenica je da ne samo da su podijelili video, već su stvorili sistem koje milijune zabavlja bolje nego televizija. Uostalom, zvuči baš dobro. Kasnije su pričali da su zapravo htjeli napraviti web stranicu za pronalaženje partnera...

youtube logo full colorDanas se u sekundi na Youtube uploada otprilike 300 sati videa u minuti. Mnogi su upravo tim putem postali zvijezde, meme likovi, ikone svega i svačega, a kad trebamo neko tutorijal, naučiti kako se ovo ili ono, Youtube ima odgovor. S njega linkamo, na njega uploadamo, svijet je zabavno mjesto a to dokazuju beskrajni klipovi koje svakodnevno niču, sa željom da ih netko pogleda i podijeli. Ni blogerska scena ne bi bez ovog kanala bila ista, brojne vlogerice upravo su na toj adresi postale uočljive... Vlasnik Youtubea je Google, koji ga je kupio nakon samo godinu dana, 2006., i to za oko milion i pol američkih dolara. Tko zna kolika mu je danas astronomska vrijednost.

 

Domena je aktivirana za Valentinovo 2005., a ovo je prvi video! Tu je jedan od osnivača, Jawed Karim.

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location

Ova web stranica koristi (cookies) kolačiće za spremanje podataka o posjeti. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu pristajete na uporabu kolačića.