Username *
Password *
Remember Me

Danas svi koristimo smartphone. Ok, gotovo svi (bake i stričevi koji se opiru napretku tehnologije se ne računaju jer vjerojatno ne čitaju ovaj tekst). Naravno, ne koristimo ga samo za telefoniranje i SMSove. Facebook, Twitter, Foursquare, slušanje glazbe, fotografiranje svega oko sebe, igranje igara (Ingress troši puno baterije, je li tako Duda?)... Sve te nebrojene aktivnosti više ili manje troše bateriju telefona pa je postalo gotovo normalno sa sobom uvijek nositi i punjač. Ili ipak ne?

Pazi na bateriju: Lahorka Cvitković

Screenshot 2015 01 30 16 30 28


Greenify je aplikacija koja će se pobrinuti da baterija vašeg smartphonea traje što duže. Razvili su je nezavisni developeri s XDA developers stranice, a tvrde da će korištenje njihovog softvera smanjiti potrošnju baterije na nevjerojatnu razinu. Hm, za tu ocjenu trebam još par dana.

Većina proizvođača nudi neka svoja rješenja za smanjenje potrošnje baterije. Ne treba ih sve otpisati unaprijed jer neka su stvarno dobro pogođena pa baterija bez problema traje čitav dan, pa i dva (časna riječ, ponekad mi to stvarno uspije. Najčešće vikendom, ali ako igram Candy Crush...). Ako niste među sretnim vlasnicima telefona čiji je proizvođač doskočio ovom problemu, Greenify bi vam stvarno mogao uštedjeti ponešto živaca.

Screenshot 2015 01 30 16 30 46


Da biste razumjeli kako radi, bitno je da razumijete kako funkcionira vaš smartphone (ili ne, ali ja ću to svejedno probati objasniti u jednoj rečenici). Da bi se telefon mogao nazvati pametnim, on mora neke stvari raditi samoinicijativno bez vašeg angažmana. Svaka aplikacija koju imate povremeno provjerava postoji li novo ažuriranje koje će otkloniti bugove, donijeti nove opcije i poboljšanja ili nešto treće - to znači da su neki procesi konstantno aktivni i rade u pozadini te na taj način troše bateriju telefona.

 

Screenshot 2015 01 30 16 51 36

 

Greenify funkcionira po principu nadzornika koji neke aplikacije u skladu s vašim željama stavlja u stanje mirovanja - ako želite, možete poslati na spavanje doslovno sve! U trenutku kada zatrebate bilo koju od uspavanih, odmah će se aktivirati i normalno nastaviti s radom (nije da se hvalim, ali isto radi i STAMINA način rada na mom Xperia telefonu, a sličan princip imaju i ostali veliki proizvođači. iPhone baš i ne, no ako ga imate to znate i sami). Naravno, sami birate koje će aplikacije ostati aktivne, a koje ćete privremeno umiroviti pa o tome ovisi i razina štednje baterije.

 

Screenshot 2015 01 30 16 52 15

 

Kada otvorite početni zaslon aplikacije, bit će dovoljno da klikom na znak Plus vidite koje su sve aplikacije aktivne u pozadini. Klikom na pojedinu stavit ćete je u stanje mirovanja. Greenify vas obavještava da aplikacija "spava" - Zzz je stvarno univerzalan način da to učini. Budite ih jednim klikom, a jednim klikom ih možete i sve uspavati - dobra stvar kad je baterija na 3%!

U svakom slučaju, ako se bar jednom dnevno pošteno iznervirate jer vam je baterija otišla, vrijedi probati! Aplikacija je besplatna, možeze je preuzeti u Google Play Storeu, instalirati i podesiti sve što treba. Za korisnike iPhonea postoji još dosta alternativa - pametniji i informiraniji ljudi od mene preporučuju ove.

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location

Ova web stranica koristi (cookies) kolačiće za spremanje podataka o posjeti. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu pristajete na uporabu kolačića.