Username *
Password *
Remember Me

Zagrebački Tehnički muzej najavio je Dane Tesle, od 27. do 29. siječnja, čime institucija nastavlja s tradicijom obilježavanja života i rada jednog od najvećih izumitelja u povijesti. Program Dana uvod je u Noć muzeja koja nas očekuje 30. siječnja 2015. i koja je posvećena upravo Tesli. Pripremljen je zanimljiv i raznovrstan program koji uključuje predavanja i panel raspravu.

tesla3


27. siječnja 2015. utorak, u 18 sati
Renato Filipin, Nikola Tesla - izumitelj s pogledom u budućnost
Brojni izumi i patenti iz različitih područja prirodnih znanosti pokazuju široki spektar interesa Nikole Tesle. Neki od izuma nikada nisu patentirani, ali su bili nit vodilja za istraživače koji su nastavili njegov rad. Tesla je bio inspiracija brojim generacijama znanstvenika i izumitelja da proučavaju neke od problema kojima se i on bavio. Osobito su bili zanimljivi i inspirativni njegovi intervjui novinarima u kojima je često dao naslutiti kakva će biti budućnost.

tesla2


28. siječnja 2015. srijeda, u 18 sati
Zorica Civrić, Od automata do robota
Polazeći od sebe - kao stroja sa samo djelovanjem - i pitajući se - ako bi bila istina da smo mi automatski strojevi, zašto se onda ne potruditi da konstruiramo jedan takav stroj? - Tesla je otkrio da bi takav stroj morala utjeloviti glavne dijelove koji karakteriziraju jedno inteligentno biće. Nakon ovog otkrića počeo je već 1893. godine konstruirati prve daljinski upravljane uređaje ili automate kako ih je nazvao. Rad u oblasti daljinskog upravljanja prirodni je nastavak, pa i sastavni dio njegovog rada u području bežičnog prijenosa energije. Prvu patentnu prijavu iz ovog područja podnio je tek 1898. Potom je svoj pronalazak usavršavao i objasnio široku mogućnost njegove primjene. Time je dao doprinos formuliranju teorijske osnove automatske kontrole i otvorio put razvoju robotike.

29. siječnja 2015., četvrtak, u 18 sati
Panel diskusija Percepcija fenomena Nikole Tesle i otvorenje natječaja Godišnja nagrada Nikola Tesla – genij za budućnost 2015., voditeljica Maja Priselac.
Broj mjesta je ograničen.

 

tesla