Username *
Password *
Remember Me

Kako iskoristiti tehnologiju kako bismo poboljšali postojeće sportove ili čak stvorili neke sasvim nove? Ovim se pitanjem bavi i projekt Disruptive by Design iza kojeg stoji Oakley Future Sport, povodom čega je krenula suradnja sa snowborderom Scottyjem Jamesom i surferom Jackom Robinsonom, koji će prvi isprobati nove tehnologije - radi se o svojevrsnim krilima s turbinama za bordera i daskom za surfanje koja mijenja oblik.

Future Sport Flying Suit 964x644

Cilj je unaprijediti svijet sporta, uzeti prednosti tehnološki naprednih materijala i iskoristiti ih za poboljšanje mogućnosti pokreta. Iako je ideja sveprisutna u SF pričama gdje se nalaze i brojne druge potencijalne ideje i izazovi, činjenica je da neke stvari postaju realne i moguće, naročito u vrijeme kad tehnologija, u obliku super-laganih, genijalnih materijala, ide naprijed brzinom svijetlosti.

Za bordere razvija se Flying suit, jakna koja ima ugrađene male turbine koje stoje na leđima, koje pomažu da sportaš na primjer leti još više, dulje, ide brže… Tu su i brzinomjer i kamere koji bilježe sve bitne brojke, nakon toga spremne za obradu. Bit će čak moguće i promijeniti smjer kretanja, ističu u Oakley laboratoriju.

Future Sport Surfboard 964x644

Što se tiče surfanja, u planu je shapeshifting daska od aerografita, najlakšeg materijala na svijetu, koji mijenja oblik ovisno o uvjetima. Naime, surferi biraju dasku ovisno o vremenu, no ova bi mogla unaprijediti i pojednostaviti surfanje, kao i pojačati sigurnost sportaša. Projekti su u fazi razvoja, suradnje tehnologa, dizajnera i sportaša, a finale planiraju za kraj ove godine.

 

Future Sport Prototype 964x644

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location