Username *
Password *
Remember Me

Dizajner rasvjete Dean Skira ove je godine u svibnju osmislio instalaciju Lighting Giants u pulskom brodogradilištu Uljanik, a sada je taj mega umjetnički projekt ušao u užu konkurenciju za People Choice Award, a glas može dati svatko od nas. - Čitavo sam djetinjstvo proveo gledajući u te velike metalne konstrukcije, koje još uvijek dominiraju nebom kod Pule - ispričao je Dean Skira. – Kad su gradske vlasti krenule razmišljati o premještanju brodogradilišta, sinulo mi je da ga upravo zato osvijetlim. Koristili smo 73 RGB LED lampe, a svaka teži 40 kilograma - .

 Lighting Giants
Osvjetljeni kranovi djeluju poput šarenih divova koji čuvaju ulaz u grad


Instalacijom se upravlja bežično, a pritom je moguće izabrati 16 000 različitih boja kojima su osvjetljeni kranovi. - Industrijska revolucija koja se desila u 19. stoljeću donijela nam je mnoga monumentalna dostignuća koja koristimo i danas. Ta predstava traje gotovo dvjesto godina, pa sam poželio napraviti šarenu pozornicu na kojoj će se ovi akteri propisno istaknuti. Bilo je tu puno posla, doziranja, kontroliranja i fokusiranja svjetla, i ovo je rezultat velikog tima ljudi i dobre suradnje. Nadam se da će ovaj projekt plasirati Pulu na svjetsku umjetničku mapu - ispričao je autor. 


Glasati za Lighting Giants možete glasati ovdje.  Pogledajte u videu kako veliki "labudovi" reagiraju na glazbu 

 

Ekološki aspekt: svaki reflektor ima snagu od oko 270 vati, a po dizalici ih ima 10-12, što odgovara potrošnji energije tri kućne žarulje od 100 vati. Godišnje će reflektori trošiti manje nego kad se sama dizalica jednom upali i pomakne po tračnicama. Zbog tehnologije LED-a očekuje se da troškova održavanja neće biti barem petnaestak godina.

Osvjetljenje dizalica bio je vrhunac Visualia festivala. Instalaciju vrijednu 2,75 milijuna kuna financijski su omogućili lokalna turistička zajednica uz potporu Ministarstva turizma, Grada Pule, Uljanika, Arenaturista i drugih.

 

Lighting Giants 2Lighting Giants 3Lighting Giants 4Lighting Giants 5Lighting Giants 6Lighting Giants 7Lighting Giants 8

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location