Username *
Password *
Remember Me

Kad se prije nekoliko dana u Los Angelesu desio potres, Los Angeles Times prvi je objavio informaciju o tome, a napisao ju je algoritam Quakebot - i to je objavljeno kao vijest samo tri minute nakon samog događaja. Brže nego bi to čovjek to napravio, očito je. Quakebot je automatski izvukao informacije iz servisa US Geological Survey i složio ih u riječi, urednik LA Timesa je to pročitao i odobrio, te je vijest bila gotova.

 

press

 

Nakon toga su je par puta nadopunili novinari, no činjenica je da je ovaj algoritam mnogo efikasniji način od ljudske ruke u potrazi za brzinskim objavljivanjem svježih informacija. Dok se u ovom svijetu opsjednutom brzinom ljudska ruka sve više čini troma, algoritmi i botovi neumorno odrađuju posao. Quakebot je osmislio novinar i programer Ken Schwencke koji radi za LA Times.

Svijet medija je dolaskom interneta dobio mnogo novih izvora informacija, od društvenih mreža preko blogova, do raznih servisa koji se bore za postavljanje rekorda u što kraćem vremenu od događaja do objave, no Quakebot je jedan od onih potencijalnih izvora koji točnu i ogoljenu informaciju slažu u najkraćem mogućem vremenu.

press2


Već neko vrijeme tvrtke poput Narrative Science pišu programe koji informacije slažu u kratke vijesti, a taj software koriste brojne kompanije u smislu dnevnih objava. Dakle, u posljednje vrijeme očit je porast takozvanog robo-novinarstva koje urednicima ne samo da štedi vrijeme, već im daje priliku da vijest uistinu objave prvi, iako se, dok informacije putuju društvenim mrežama, često zapravo ne zna tko je bio prvi… U doba dok sama informacija gubi na vrijednosti upravo radi brojnih izvora informiranja, robo-novinarstvo još je jedan alat u utrci za vremenom. Novinarska se struka vidno promijenila u posljednjih desetak godina, čemu je naravno kumovao world wide web, a sada je možda čekaju dodatna iznenađenja...

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location

Ova web stranica koristi (cookies) kolačiće za spremanje podataka o posjeti. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu pristajete na uporabu kolačića.