ZLATNA IGLA 2022 // Alduk je glitter, 'Petar' je origami, a 'Mustre' su hand made pletivo

  Nedavno održana 'Zlatna igla' u Laubi bila je prilika za predstavljanje novih kolekcija obrtnika, a među njima su nove kreacije donijeli i dizajner Ivan Alduk, Lidija Skočibušić za vlastiti brend 'Petar' te Mustre, koje potpisuju Jasna Štih Kapetanić i Biba Šipek. Top fotografije napravio je Zvonimir Ferina, koji se muvao po backstageu i kao uvijek upecao najbolje momente, detalje i vizualne elemente.

  PETAR993333

  Ivan Alduk ima vizualno moćnu glitter priču 

  Kod njega su i dalje u fokusu sjajne haljine za posebne momente u životu, obožavaju ga sve party cure.

  ALDUK99

  Atraktivnost stylinga naglašava rukavicama koje djeluju super ukrašeno, blistaju i na najmanjem svjetlu. Figura je uronjena u super glow.

  ALDUK3

  No, tu su i kaputi te nešto klasičnije ideje u bež varijanti, ravnog kroja inspirirani elegantnim kućnim ogrtačima.

  ALDUK9

  - Riječ je o prezentaciji mini kolekcije, a mi smo napravili jedan presjek aktualne, jesensko/zimske kolekcije te vjerujem donijeli moderni ugođaj na pistu. U svojoj srži, jesmo modni obrt koje sve svoje projekte i modele dizajnira i proizvodi od početka do kraja, a ovo je bio jedan lijepi način prezentacije i komunikacije sa širom publikom – izjavio je Alduk.

  'Petar' je modni brend koji potpisuje Lidija Skočibušić - tema je origami

  Autorica donosi bazičnu formu, čije teksture imaju niz origami elemenata. Naime, kreativnost je uobličena slaganjem materijala na poseban način, kod nje vidimo detalje koji rukav čini pomalo avangardnim, no opet nosivim. Divne tkanine i 3D teksture čine kolekcije više umjetničkima, gdje svaki komad, ali i dio siluete, ima priču.

  PETAR 99333

  - Osnovna ideja kolekcije je da krug odnosno kvadrat ili pravokutnik budu početni dijelovi kroja od kojih se formira odjevni predmet. Zatim su rezanim, međusobno spajani, slaganim po principu origamija čime se dobiva reljefnost i trodimenzionalnost površine dijelova odjevnog predmeta. Nadopunjeni su dijelovima krojenim po principima klasične konstrukcije kao bi se formirao konačan i funkcionalan odjevni predmet. Spomenuti elementi se primjenjuju u vidu; detalja, dijelova ili konačne forme odjevnog predmeta. Kao kontrast čistim geometrijskim linijama korištene su, uz jednobojne, tkanine bogate teksture i uzoraka – javlja Lidija.

  U kolekciji prevladavaju crna i siva uz dodatak narančaste, tamno plave te boje slonovače u vuni, vunenim mješavinama, svili, viskozi, pamuku te taftu umjetnog podrijetla.

  PETAR1

  Mustre modna manufaktura je modni dvojac koji čine članice ULUPUH-a, Jasna Štih Kapetanić i Biba Šipek

  Kod njih se dešava pletena stilska dinamika, reljefi se izmjenjuju na silueti koja djeluje vrlo ugodno, mekano.

  MUSTRE1

  Nijansiranje je skladno, naglasak je na likovnu igru ploha, plavi pigmenti igraju se s toplim bordo, brončanim i tonovima zalaska sunca. Stilsku igru naglašavaju ručno rađene kreacije, artističkog okvira. Varijante rukava daju mogućnost raznolikosti stiliziranja.

  MUSTRE2

  - Kolekcija je inspirirana jesenskim toplim tonovima s namjerom postizanja estetske sinergije čvrstih i mekih materijala koji su korišteni u samoj izradi – komentirale su autorice.

   FOTO: ZVONIMIR FERINA

  MUSTRE883