ZAGREB DESIGN WEEK & NIZOZEMSKI DIZAJN // konceptualnost, eksperimentalnost i inovativnost

  Zagreb Design Week hrvatskoj publici ponovno predstavlja dizajn jedne strane države kroz program „ZGDW država partner“. Ovoga puta odabrana je Nizozemska čiji je dizajn posebno cijenjen među hrvatskim dizajnerima.

  Osmi Zagreb Design Week održat će se od 21. do 26. rujna 2021. u Hali V, Tehničkog muzeja Nikola Tesla i na „ZGDW partner lokacijama“.

  StudioSway ShaakiraJassat Aquatecture PhotoBy AngelineSwinkels

  Izložba „Oporavak!“, nizozemskih kustosica Marleen van Bergeijk i Lise Hardon, osmišljena je ekskluzivno za ZGDW i predstavlja okosnicu predstavljanja nizozemskog dizajna. Nastala je kao odgovor na temu ovogodišnjeg Zagreb Design Weeka 2021. — „Resilience / Otpornost“, a promišlja specifične okolnosti koje su obilježile naše živote protekle i ove godine. Marleen van Bergeijk i Lise Hardon odabrale su devet radova koji promišljaju zadanu temu iz perspektive „Nizozemskog dizajna”.

  LisaHardon MarleenvanBergeijk 4

  Koncept „Nizozemskog dizajna“ nastao je devedesetih kao reakcija na tada prevladavajući tradicionalni pristup dizajnu, te postaje globalno poznat fenomen predstavljanjem u Milanu na „Fuorisaloneu“ gdje dobiva i svoj naziv. Karakteriziraju ga konceptualnost, eksperimentalnost i inovativnost, koji su često kombinirani s duhovitim obratom. Predvodnici stila Helle Jongerius, Marcel Wanders, Jurgen Bey i Tejo Remy otvorili su vrata nekonvencionalnom pristupu dizajnu koji je od tada sinonim za nizozemski dizajn.

  Tijekom protekla tri desetljeća u cijelom se svijetu, pa tako i Nizozemskoj, društveni se fokus okrenuo novim pitanjima, što je značajno utjecalo i na dizajn. Danas je svijet suočen s kompleksnim izazovima klimatskih promjena, održivosti, nejednakosti i društvenih tenzija. Dosegnuta je granica rasta, što osjećamo i u svakodnevnom životu. Kao rezultat tih promjena, odgovornost, aktivizam i svijest o kompleksnim promjenama postaju neizostavan dio dizajna.

  Kopie van Voicing Borders Irakli Sabekia 11

  Danas „Nizozemski dizajn“ odražava ideje društvene i ekološke odgovornosti, a dizajneri se bave širim problemima te svojom kreativnom snagom nude moguća riješenja. Zahvaljujući međunarodnoj suradnji i razmjeni iskustava, ovakav pristup dizajnu proširio se daleko izvan granica same Nizozemske.

  10 SL KOM EVBOOT CELLO RVA dinner plate photo Petra Janssen