WINTER_info // davnih dana, Erwin Perzy I je u Beču izumio snježnu kuglu

  Erwin Perzy I. je davne 1900. godine bio vrlo inovativan - Austrijanac je stvorio je neobičan predmet koji će osvojiti svijet te potaknuti obiteljski biznis. Taj je predmet bila snježna kugla, danas jedan od top suvenira koji tražimo na svakom putovanju.

  Autor: Vlado Šestan, travel-advisor.eu

   kugle

  Priča o tome kako je slučajno izumio ovu divnu kreaciju stvar je obiteljske tradicije. Prema Erwinu Perzyju III, unuku gospodina Perzyja I, sve je nastalo sa zahtjevom za boljom rasvjetom.

  1900. godine, prvi gospodin Perzy, tada tek star 24 godine, specijalizirao se za projektiranje i popravak medicinskih alata. Volio je eksperimentirati i isprobavati nove dizajne. Kad su ga lokalni liječnici zamolili za bolje svjetlo u njihovim operacijskim salama, počeo je raditi.


  Primijetio je da postolari koriste staklene kuglice napunjene vodom ili vodene kugle kako bi povećali svjetlost svijeće.

  Tako je u vodu dodao nešto što bi moglo odbiti svjetlost - probao je metalne pahuljice, ali su prebrzo potonule. Nakon testiranja mnogih različitih materijala, probao je griz pahuljice, koje su se koristile u dječjoj hrani. Ovo je uspjelo!

  k1

  To je podsjetilo mladog izumitelja na padanje snijega. Jednog dana, iz zabave, stavio je kositreni model malene crkvice u ispunjenu kuglu vodom, a zatim je dodao bijele pahuljice griza. Rezultat je bio izgled snježnih padavina koji je oduševio sve koji su to vidjeli. Prijatelj je izum odnio u svoju trgovinu, gdje je odmah prodan.

  Perzy je izumu dao ime “Glassball s efektom snijega” i prijavio patent. On i njegov brat započeli su proizvodnju malog “ukrasnog predmeta”, kako su ga Bečani kategorizirali. Pet godina kasnije. 1908. godine mladi Perzy I dobio je nagradu od Kaisera Franza Josefa za rad na ovoj novoj vrsti vodene kugle.

  k0

  Erwin Perzy III treća je generacija koja vodi obiteljski posao sa snježnim kuglama. Imao je samo pet godina kada je počeo pomagati ocu u tvornici, a posao je preuzeo 1987. godine. Njegova kći sada radi s njim u obiteljskom poslu.

  Danas tvrtka proizvodi više od 300 000 snježnih kugli svake godine. Svi se dijelovi proizvode i ručno sastavljaju u obiteljskoj trgovini u bivšoj garaži za kočije na periferiji Beča. Snježna kugla je suvenir kojeg mnogi s radošću kupuju.

  k2