VINTAGE_lifestyle // 14 trikova iz davne 1937. koji vrijede i danas

  Maska od bjelanjka i alkohola sredit će masnu kožu, a bore bježe pred žlicom brašna, bjelanjka i meda, zahrđale mrlje s pegle nestat će nakon voskanja, cipele prestaju škripati kad ih namažemo lanenim uljem, zelenje će živnuti u vodi s malo octa ili limunovog soka… – ove i niz drugih savjeta objavila je zagrebačka Gradska plinara davne 1937., kao Domaćinski kalendar. Danas, okruženi modernim sredstvima, često zaboravljamo na blagodat na primjer octa ili na jednostavnost kućne kozmetike, pa je ovaj vodič danas dobar podsjetnik kako se jednostavno snaći! Na vintage način. 

    vintage landscape vintage love


  1. Pranje lica vrelom vodom i ispiranje hladnom preporuča se čak nekoliko puta dnevno, kao najjednostavniji i izuzetno efektan postupak njege.


  2. Bore se uklanjaju žlicom ječmenog brašna, bjelanjkom i medom, koji se u debelom sloju namažu na naborana mjesta i povežu te se ujutro isperu vatom s mlakim mlijekom i mlakom vodom.


  3. Ovaj praktični priručnik navodi kako će se uvelo povrće i zelenje za juhu osvježiti ako ih stavimo u svježu hladnu vodu s nekoliko kapi octa ili limunovog soka.

    vintage landscape vintage love


  4. Uvelo lišće treba odstranjivati, a vaza se nikada ne smije držati na mjestu gdje struji zrak.


  5. Mrlje od piva sa svilenih, pamučnih i vunenih tkanina odstranjuju se tako da se čisti alkohol razrijedi s destiliranom vodom u istom omjeru te se dobivenom mješavinom izriba zamrljano mjesto te naposljetku ispere čistom vodom, stare masne mrlje s odijela potpuno se odstranjuju gustom smjesom kaolina (bijele gline) i vode koja se suši na mrljama te se očetka i mrlje nestanu.


  6. Škripanje cipela nestat će ako se potplate namažu lanenim uljem.

    vintage landscape vintage love


  7. Miris duhana će se odstraniti iz sobe ukoliko u nju objesimo vlažnu spužvu te ju što češće vlažimo.


  8. Bol i oticanje uzrokovano ugrizima insekata sprječava se mazanjem salmijakom (amonijevim kloridom).


  9. Zahrđale mrlje s glačala se čiste tako da se na toplo glačalo utrlja bijeli vosak u tankome sloju, koji se zatim skine trljanjem kuhinjskom solju.


  10. Parenje lica u mješavini lipinog čaja i kamilice preporuča se za osvježavanje lica.

    vintage landscape vintage love


  11. Masna koža - med i med od kadulje se navodi kao izvrstan za njegu masne i problematične kože, a maska od bjelanjka i alkohola navodi se kao sredstvo za njegu masne kože.


  12. Pranje lica vrelom vodom i ispiranje hladnom preporuča se čak nekoliko puta dnevno, kao najjednostavniji i izuzetno efektan postupak njege.


  13. Bore se uklanjaju žlicom ječmenog brašna, bjelanjkom i medom, koji se u debelom sloju namažu na naborana mjesta i povežu te se ujutro isperu vatom s mlakim mlijekom i mlakom vodom. Snažna preporuka je bio stari recept protiv bora iz Egipta i Rima koji uključuje vlažni kruh koji se stavlja u čvrste obloge na naborana mjesta preko noći.

   vintage landscape vintage love


  14 Rumenila je uvijek bolje staviti manje nego više, pri čemu uvijek treba biti jednu do dvije nijanse svjetliji od ruža za usne.


  Ipak, nešto danas zvuči komično: kažu da - mnoga lica nisu za šminkanje, kao što i mnogima ne stoji kovrčava kosa – . S druge strane, ovo vrijedi i danas: - nije uvijek sve lijepo što je i moderno, a individualnost treba biti preča od mode - . Kakvi vizionari!

   

   vintage landscape vintage love vintage landscape vintage love vintage landscape vintage love