Šampion blagdanskog ocjenjivanja jest Prošek 2017 Ivčević s 95 bodova, slijedi bijeli pjenušac Code Black Galić (94) te ružičasti Didin san Slamić (90)

Blagdanske Vinske zvijezde 2025. odabrale 3 pobjednika u kategorijama: viški Prošek Ivčević 2017 iz Komiže pobjednik je slatkih vina i ukupni pobjednik s 95 bodova, u kategoriji ružičastih pjenušavih vina pobjednik je Didin san Slamić iz Tisna, s 90 bodova, a kategoriji bijelih pjenušavih vina najbolji je slavonski Code Black Galić s 94 boda.
Blagdansko ocjenjivanje "Pjenušavo i slatko" projekta Vinske zvijezde održano je u petak 21. studenoga 2024. u zagrebačkom restoranu Bon Appetit. Ocjenjivanje je bilo podijeljeno u 3 kategorije: pjenušava ružičasta, pjenušava bijela i vina s ostatkom šećera. Vina je naslijepo ocjenjivala stručna komisija u sastavu: Željko Gregorić, enolog, vinar; Miha Istenič, vinar: Toni Arbunić, sommelier, Darko Lugarić, sommelier; Karla Merćep i Petra Mila Glavan, studentice završne godine Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predsjednica komisije bila je Marija Vukelić, voditeljica ocjenjivanja. Šampion ocjenjivanja je viški prošek Ivčević s 95 bodova (5 zvjezdica !). U kategoriji bijelih pjenušavih vina najbolji je bio CODE Black Galić s 94 boda, a u kategoriji ružičastih pjenušavih vina pobijedio je Slamićev Didin san osvojivši 90,2 boda.

Kako i priliči blagdanskom raspoloženju i osvrtu na proteklu godinu, četvrtak, 18. prosinca 2025. bio je prigoda da se u Zagrebu pobjednička vina javno predstave stručnoj publici, suradnicima i partnerima časopisima te predstavnicima medija uz nazočnost najbolje ocijenjenih vina i vinara: braća Antonio i Frane došli su s Visa ponuditi Prošek 2017, Luka Slamić iz Tisna nudio je svoj ružičasti pjenušac Didin san od Grenachea, a vinarija Galić donijela je na kušanje CODE Black. Uz njih su uzvanici dodatno uživali u baranjskom bijelom Sauvignonu Limited Edition Josić, istarska vinarija Radoš predstavila je svoj pjenušac Mio Blanc i Muškat žuti, Vislander je donio viške vugave, gin i rakiju od rogača, a Burnum pjenušac od babića, Cuvée crni i desertno vino. Iznenađenje su bila francuska vina sa slovenske adrese – vinarija Renesansa iz blizine Maribora donijela je svoj Chardonnay 2022 burgunskoga stila koji je ponudila sa sirom comté.
Degustaciju vina pratila su odabrana jela, od domaćih narezaka i predjela baranjskog restorana Josić, preko odlične tajlandske kuhinje zagrebačkog restorana Thai me up do fantastičnih balzamičnih octova od maraške i smokve OPG-a Matulić s Pašmana. Iznenađenje za ljubitelje mesnih zalogaja bili su čvarci Dr. Pigley koji su savršeno prijali uz pjenušce. Odabir blagdanskih deserata bio je teroarski: uz muškat Radoš kušale su se istarske kroštule, a u viški prošek umakali su se slasni viški cviti.

- Prigoda je bila podsjetiti se kako je nastao prvi hrvatski digitalni vinski časopis Vinske zvijezde, koji je, od svojih početaka, 1. ožujka 2024. do danas izdao već 13 brojeva. ”Nastao je proširivši se od istoimenoga vinskog ocjenjivanja na interaktivnu platformu, koja se i dalje bazira na najbolje ocijenjenim vinima, uz mnogo dodatnih vinskih i povezanih tema i rubrika ” – naglasila je glavna urednica Marija Vukelić.

U zagrebačkom popularnom kafiću Pri Nami, na Zakmardijevim stubama, prolistan je uz partnere i suradnike najnoviji broj, Sretan Božić 2025. koji, uz (stalno) digitalno ima i tiskano izdanje za B2B partnere. Iz sadržaja su izdvojene blagdanske rubrike: ocjenjivanje blagdanskih vina, čestitke vinara i partnera (Auric Barrels, Vineyard Angel, Bumbar, Damir Drago Režek vina, TZ Jastrebarsko, Francuske delicije – Voilà, Royal Hill, OPG Matulić, Fever Tree & Miva Galerija vina, Vislander, TZ Međimurje, Thai Me Up, HTZ); Čokoladne mušice; Sir i vino; Masline i maslinarenje. Sretan Božić i novu 2026. godinu poželio nam je i Grozdek, glavno junak jedinog hrvatskog vinskog stripa!
Časopis se primarno distribuira putem newslettera na mailing liste koje uključuju HoReCa & B2B sektor; vinare i vinogradare, maslinare, turističke zajednice i agencije te vinoljupce i vinoznalce. Digitalni časopis je besplatan za čitatelje na platformi issuu, a tiskani brojevi od 2026. moći će se nabaviti putem pretplatu. Organizatori su najavili novo ocjenjivanje potkraj siječnja, a sljedeći broj digitalnog časopisa s temom Ljubavnih vina - početkom veljače.




PR: Zlatne riječi / Marija Vukelić 098 277301
Foto: Matej Marjanović / Julio Frangen (ocjenjivanje vina)
