TTF EXHIBITION // KONCI & KRPICE pružaju vizualno i taktilno iskustvo

  Izložba Konci i krpice otvorena je na zagrebačkom Tekstilno-tehnološkom fakultetu u TTF Galeriji, do 30. prosinca ove godine, a autorica je Ivana Žanko Barna.

  TTF KONCI I KRPICE 01

  - Izložbeni objekti su proizvod stalnog istraživanja i eksperimentiranja s parametrima procesa nastajanja tekstila. Radovi predstavljaju spoj vizualnog i taktilnog iskustva, spojevi krpica i konaca pružaju različite osjetilne reakcije koje nam omogućuju da drugačije razmatramo materijale – komentirala je Ivana. - Šupljikave tekstilne strukture imaju svoj ritmički tok kojim oblikuju i vizualno objedinjuju finalne objekte. Skupljanje i ponovna upotreba tekstilnih krpica, karakteristična je za alternativne tehnike stvaranja novih tekstila što pridonosi smanjenju tekstilnog otpada - .

  TTF KONCI I KRPICE 01

  Tekstil nas oduševljava na razne načine, ne samo kroz odjevne predmete, već i kao tekstura koju želimo dotaknuti i osjetiti. Prva stvar koja nas zanima, nakon što nam se svidi kroj, je upravo taj direktni kontakt s materijalom, privlači nas poput magneta, automatski se približavamo i upoznajemo ga prstima.

  Mekoća i podatnost daju nam dodatnu informaciju o odjevnom predmetu te se, ovisno o tome, i ponašamo u njemu – čvrsto krojeni i stabilan sako čini nas poslovnijima i doslovno ozbiljnijima nego mekana majica od pamuka. S druge strane, izložba propitkuje i ponovno korištenje materijala te njegovo recikliranje, odnosno svojevrsnu renesansu kroz novi oblik.

  Foto: Zvonimir Ferina

  TTF KONCI I KRPICE 01TTF KONCI I KRPICE 01