ŠKOLA ZA MODU I DIZAJN // 30 godina dizajna uz nagrađene i eko kolekcije od kolažnog trapera

  Zagrebačka Škola za modu i dizajn obilježila je tri desetljeća dizajna revijom bivše učenice Aleksandre Dojčinović i haljinom Nenasilja, koju je nosila Ljupka Gojić Mikić. Bilo je tu još zanimljivih predstavljanja.

  m77

  - Osnovni dio haljine Nenasilja simbolizira transformaciju, preobražaj, borbeni duh i početak novog života. Stražnji dio haljine je plašt koji nosi simboliku straha, potrebu za transformacijom, i to je ono što još uvijek žena ima na leđima jer put transformacije dug, ali ga ona ipak ostavlja iza sebe. Ljupka je nakon dugo godina ovaj put prošetala pistom Škole za modu i dizajn u pratnji učenika koji su nosili različite majice sa porukama protiv nasilja te su tako zajedno poslali snažnu poruku – objavljeno je povodom obljetnice.

  m87

  Na događanju su se istaknuli radovi učenika koji su nagrađivani više puta, dajući uvid u njihovu kreativnost i vještine.

  Škola ima niz projekata, a jedan od njih je i Odijelo za čitanje. Projekt koji Knjižnice grada Zagreba ostvaruju u partnerstvu sa Školom za modu i dizajn zamišljen je kao spoj književnosti i modnog dizajna, apostrofirajući tako mogućnost inovativnog pristupa u uspostavljanju komunikacije s književnim djelima.

  323

  Ideja za projekt nastala je na temelju motiva u romanu Pjevač u noći Olje Savičević Ivančević – u njemu glavni lik Slavuj ima „odijelo za pisanje“. Na tom tragu osmišljeno je odijelo za – čitanje, odijelo koje čitanje izdiže na pijedestal koje ono zaslužuje, odijelo koje se oblači kao svojevrsni dresscode za taj čin, čime čitanje postaje dostojanstvena svečana rutina - objavljeno je povodom projekta.

  m54545

  Divno napravljena kolekcija od lana najviše se istaknula na pisti. Radi se o nagrađivanoj kolekciji koja otkriva sklad dizajna, linija i tekstila.

  mu

  Ravnateljica Škole za modu i dizajn, Maja Dadić Žeravica

  Predstavljena je i kolekcija napravljena u eko duhu, od restlova iz njihove šivaone. Uz to, učenici su pripremili i kreativnu paletu haljina od trapera raznih tonova i oblika.

  smid4

  Traper je vrlo zahvalan, baš kao i razni restlovi koji učenike potiču na kreativno oblikovanje.

  ve

  Voditeljski par također je nosio njihove outfite, a posebno fora izgledala je bijela haljina s elementima od bijelog pleksiglasa.

  smid

  Kreaciju je nosio učenik Rene Redžepagić, u kojoj je djelovao poput kakvog futurističkog svećenika iz Petog elementa. Dizajn su radili svi, u sklopu školskog projekta.

   Dan škole 2022 prve fotke 20

  Lei Lou kreacije Aleksande Dojčinović nosile su kandidatkinje Izbora za Miss Hrvatske.