Sa sajma parfema iz Firence: Borut Mihalić

  - Nos mi je više puta otišao u nebo, da bi se brzo spustio na zemlju… Velika je to koncentracija mirisa, pa su košulje koje sam nosio tih dana bile toliko natopljene mirisima, da su iza mene ostavljale mirisni trag dok sam se pješke vraćao iz hotela. Čak me nekoliko ljudi zaustavilo s pitanjem na što to mirišem, a moj konceptualan odgovor bio je „on everything“ - priča nam jedan od najboljih poznavatelja parfema u Hrvatskoj, vlasnik zagrebačke niche parfumerije Top i poznati stilist, Borut Mihalić, koji se nedavno vratio s trodnevnog posjeta Firenci, gdje je održan jedan od važnijih evropskih sajmova niche mirisa Pitti Fraganze. Ovoga je puta prezentirano čak 210 brendova, a Borut je bio samo jedan od čak 3000 posjetitelja, velikih i još većih ljubitelja mirisa s pedigreom. - Od svih tih posjetitelja, više od pola je bilo buyera, njih čak 1680 - detaljan je Borut - a njih 480 došlo je iz čak 50 različitih zemalja - . 

   

  top22

  Foto: Borut Mihalić


  - Za večernje izlaske, koje uključuju poslovne večere u luksuznim vilama s čijih balkona se pruža predivan pogled na cijelu Firenzu noću, isprobavao sam parfeme koji su me se najviše dojmili. No najčudnije mi je bilo ujutro, gdje sam izostavljao svoj ritual parfemiranja, kako bi što bolje mogao isprobavati mirise oko sebe i na svojoj koži - .

   

  top11


  Tijekom sajma dogovorio sam nekoliko suradnji, brendove možete očekivati na TOP-ovim policama uskoro, a neke i početkom sljedeće godine. Za sada ću otkriti samo jedan novitet, a riječ je o vrlo zanimljivim mirisima iz Barcelone, naziva Carner.  

   

  car

   

   

  - Osim promocija i predavanja o mirisima, održana je i jedna zanimljiva izložba koja je spajala mirise s bojom. Boje su bile projicirane na podu, dok su sa strane bile posude s mirisima, u koje se uranja bloter koji predstavlja boju koju gledate. Naravno da se na sajmu neki istaknu, a meni je najneobičnije bilo izlaganje mirisnog koncepta Peety, to je EDP od 49 ml s lijevkom, kojeg vlasnica ili vlasnik mirisa može „doraditi“ s par kapljica vlastitog urina... Tada miris ima zapreminu od 50 ml. Kad sam na to objašnjenje regirao zbunjenim izrazom lica i ostao bez teksta, gospođa koja mi je to ispričala dodala je – ma ne morate to raditi ako ne želite i ako vam se sviđa parfem kao takav… ali samo da znate da možete. Ok. Taj miris ne kupuje se kao klasični, već se naručuje tester i LCD display (za trgovinu), i kada netko odluči kupiti miris, miris se šalje kupcu na kućnu adresu, ne iz trgovine, već od strane proizvođača - .

   

   

  33

  Ulazak na sajam...

  55

  ...na kojemu su "štandovi" brendova poput umjetničkih instalacija!

  agonist123

  Agonist

  agonistDS

  Agonist (u ponudi Top-a)

  top2

   

  top3

   

  top4