REVITALIZACIJA OBRTNIŠTVA // novi projekt "MADE IN: Crafts and Design Narratives"

  Projekt „MADE IN“ ima za cilj podignuti razinu suradnje dizajnera i obrtnika i potaknuti moguće promjene u razvoju tradicionalnog obrtništva

  Projekt se sufinancira iz EU fonda Kreativna Europe, trajati će 23 mjeseca, a njegova ukupna vrijednost iznosi 329.415,00 eura

  Muzej za umjetnost i obrt zajedno sa partnerskim institucijama iz Austrije, Slovenije i Srbije, u listopadu najavljuje početak provođenja programa pod nazivom „MADE IN: Crafts and Design Narratives“ koji je sufinanciran iz programa Europske unije Kreativna Europa 2014.- 2020., a čiji je cilj poticanje suradnje i razmjena znanja između tradicionalnih obrtnika i suvremenih dizajnera. Već prvo događanje, Međunarodna konferencija "Design & Crafts in Dialogue", održat će se 25. listopada u Beogradu na kojoj će gostovati svjetski-priznati stručnjaci, teoretičari, dizajneri i umjetnici iz Velike Britanije, Švedske, Hrvatske i Srbije.

  1200x900px post opci9 


  Organizatori i partneri u projektu uz Muzej za umjetnost i obrt su kreativna agencija Oaza, slovenski Muzej za arhitekturu i oblikovanje, kreativni centar Nova Iskra iz Srbije, Mikser nevladina i neprofitna organizacija iz Srbije, te Werkraum Bregenzerwald obrtnička i trgovačka udruga iz Austrije, a cilj im je podići razinu suradnje dizajnera i obrtnika te potaknuti moguće promjene u razvoju tradicionalnog obrtništva.


  Platforma MADE IN u praksi će uključivati razmjenu znanja i dijalog između obrtnika i dizajnera, osigurat će razne alate i ponuditi brojne aktivnosti za jačanje suradnje između dizajnera i obrtnika kao što su putujuće izložbe, dizajnerske rezidencije i radionice, radionice za profesionalni razvoj obrtnika, kustosa i dizajnera, seminare, konferencije i inovativne aktivnosti za razvoj publike.


  Svi partneri u projektu izražavaju veliko zadovoljstvo činjenicom da su za ovaj projekt osigurana sredstva iz EU naglašavajući kako zanatske radionice i obrtnici nestaju iz urbanih sredina, protjerani beskrajnim količinama jeftinih „made in China“ proizvoda. Obrti i male proizvodne produkcije ne nalaze mjesto u suvremenoj dizajnerskoj praksi, a razlog je prije svega nepostojanje izravne izloženosti novih generacija na vrijednosti, specifičnosti i povijesti ovih zanata, koji predstavljaju bitan dio svake kulture.


  Upravo stoga projekt MADE IN ima za cilj očuvati ovaj kulturni potencijal djelujući na različitim razinama: kreiranjem detaljne dokumentacije odabranog lokalnog obrtnika i proizvođača; uspostavom platformi za razmjenu znanja i razvoj projekata koji povezuju obrtnike i dizajnere; i konačno, potičući njihovu interakciju sa širokim spektrom publike.


  Projekt također predlaže kreiranje nove europske web platforme MADE IN. Namjera ove platforme je poticanje suradnje između obrtnika i dizajnera te poticanje inovativnog pristupa dizajnu usluga, scenarija i proizvoda koji se temelje na obrtničkoj tradiciji. Platforma će omogućiti prijenos znanja i pružiti profesionalne mogućnosti za razvoj dizajnera, obrtnika i kustosa koji se bave obrtničkom baštinom.


  Svi programi bit će otvoreni za stručnjake u području dizajna i obrta te širu javnost, a čitav projekt biti će dokumentiran kroz zbornik radova i knjigu.