Retrovizor / naočale

  Mala i nejasna slova bolje se vide kroz čašu vode ili kuglu – napisao je u 1. stoljeću učitelj rimskog cara Nerona, Seneka Mlađi. Neron je pak gladijatorske igre gledao kroz smaragd, poslužio mu je taj poludragi kamen kao korektivna leća. U tom momentu počinje povijest naočala, danas nezaobilaznog modnog, ali i nužnog svakodnevnog dodatka. Priča ide naprijed nakon toga tek u 9. stoljeću kad Abbas Ibn Firnas uspijeva izraditi vrlo bistro staklo i to poliranjem i oblikovanjem zaobljenog kamena. 1021. godine objavljena je prva Knjiga o optici.

  monocle

  Zadimljeni kvarc poslužio je za izradu sunčanih naočala u Kini u 12. stoljeću, no priznanje za izum nosivih naočala dobiva 1284. godine Talijan Salvino D’Armate. Kasnije su se mnogi poželjeli okititi tim izumom i iako postoje brojne teorije, vjerojatno je da su one konstruirane između 1280. i 1300. u Italiji. Važan je i rad Johannesa Keplera koji je 1604. godine objavio raspravu o lećama i astronomiji gdje je objasnio konveksne i konkavne leće te njihove uloge. Pojavile su se i ideje kako ih fiksirati – naočale je uz pomoć trake koja ide oko glave osmislio Dominikanac Girolamo Savonarola krajem 15. stoljeća. Monokl je, naime, bio najjednostavniji način kako smjestiti leću pred oko i ostao je moderan sve do 19. stoljeća. Bili su tu i cvikeri – leće spojene samo u sredini i smještene na nos.

  NHS-Glasses-Case-2

  Bifokalne je leće izmislio Benjamin Franklin 1784. godine jer mu je smetalo stalno mijenjanje naočala, pošto je bio dalekovidan i kratkovidan. Astigmatizmom se bavio astronom George Airy i 1825. godine izmislio prve leće za njegovo ispravljanje.
  Preteče današnjeg dizajna pojavljuje se u Engleskoj kad polovicom 18. stoljeća britanski optičar Edward Scarlett kreira drške koje obavijaju uši. Revoluciju je donio Moritz von Rohr u tvornici Zeiss kad je prije stotinjak godina predstavio sferičnu leću s fokusom u jednoj točki. Naočale su se ubrzo počele nositi kao modni dodatak, na suncu s tamnim staklima, te s raznim dioptrijama. Danas su one inovativne, napravljene od ultra-laganih materijala no zadržale su svoj retro izgled.

  19 century spectacles219 century spectacles3vintage-sunglasses-black19 century spectacles4004100410012-vintage-20glasses-20-12-20karat-20gold-20-engraved-20frames-20-0-700blue gold tura frontNew Lenses In Antique Frames Glazing Service ExamplesVintage-Schiaparelli-Cat-Eye-Eyeglasses-Frame