RETROvizor / Miss Fisher’s Murder Mysteries

  Ako volite kostimirane krimi serije, podcrtane romansom, Miss Fisher’s Murder Mysteries je apsolutna preporuka: vrijeme radnje su dvadesete, snimljene su tri sezone, od 2012. nadalje, a u glavnim ulogama su hrabra i moderna detektivka Phryne Fisher (odlično je glumi Essie Davis) i zgodni inspektor Jack Robinson (iliti Nathan Page). Serija je australska, nastala je po knjizi Kerry Greenwood (1989.), a mjesto radnje je Melbourne.

   missf-2

   Kostimi glavne junakinje Miss Phryne Fisher beskrajna su paleta predivnih svila, baršuna, vuna… u sočnim tonovima kao što su snažna crvena, duboka plava i smaragdno zelena.

  Kostime je vrhunski napravila talentirana Marion Boyce: - dvadesete su tako stilski predivne. Seriji me privukao i sam karakter Miss Fischer, koja je vrckasta, vrlo moderna za ono vrijeme, pronicljiva, hrabra i talentirana, ona krši sva pravila – izjavila je Boyce. Kostimi su dobili i svoju izložbu u domovini, apsolutno sve je napravljeno za seriju, od haljina i kaputa do šešira, a pritom su se koristili vrhunski materijali poput najfinije vune, baršuna i čiste svile. Šešire (kao važan dio kostima u seriji), također dizajn Marion Boyce, oblikovali su Mandy Murphy i Gareth Blaha. Ponekad joj se činilo kao da pretjeruje, naročito kod šešira, istaknula je u jednom od intervjua Boyce, no ipak je ostala pri tome da glavni lik bude vječito glamurozna cura, čak i kad lovi zločinca.

  miss-fisher-ep5

  Miss Fischer u gotovo svakoj sceni ima novi outfit od glave do pete – plus je tu šešir koji je u dvadesetima bio dio svakodnevne ženske garderobe. A i muške: inspektor Jack Robinson je uvijek elegantan, u obaveznom odijelu, s kravatom, šeširom i balonerom. No, vrhunsko je umijeće predstavljeno upravo na glavnoj junakinji koja, kao i svaka moderna žena u dvadesetima, ima skraćenu kosu i nosi make-up. Ukrasi kojima često skriva svoju cool frizuru neodoljivo su romantični i dolaze kao dio kombinacije, istovjetni su haljini, kaputu, hlačama... Tu su i divne nijanse poput nježno plave, duboke modre, sočne crvene, smaragdno zelene i svih ostalih koji ističu njezine svijetle oči, blijedu put i crnu kosu. Da, Fischerica nosi i hlače, u ono doba rijetko viđene na ženi, dok je njezina prijateljica dr. Mac oličenje odličnog androginog, u ono doba samo specifičnog muškog stila. Kroz seriju Miss Fischer i Jack imaju platonsku romansu, osjeti se njihova privlačnost, no u ono doba poljubac je značio mnogo više nego danas tako da je dvojac izuzetno pristojan, iako gotovo svakodnevno surađuju. Serija je topla preporuka, a odlična je i glazba – stari dobri charleston!

   

  miss-fisher-mac-alcohol
  Fischer i njezina prijateljica, doktorica Mac

  miss-fisher-season-3-2
  Fischerova i Jack

  miss f and jack

  DoctorMacenhanced-28179-1425681399-1
  Dottie i Collins - pomoćnica glavne detektivke i policajac postanu par

  essie-davis-phyrne-fisher-miss-fishers-murder-mysteries-01essie-davis-phyrne-fisher-miss-fishers-murder-mysteries-02essie-davis-phyrne-fisher-miss-fishers-murder-mysteries-04essie-davis-phyrne-fisher-miss-fishers-murder-mysteries-06fischerfischer2fischer12fischer22fischer44fischer222fischer234fisher2 1fisher5 1fisher8full-castgolddress-e1420568393381jack-phryne-miss-fishers-murder-mysteries-35259979-900-600jackphrynemac-miss-fisher-jackMFMM S2 MissPhryneFisher t700Miss-Fisher-and-Jack-from-season-1-episode-8miss-fisher-ep-2x13miss-fisher-ep-6miss-fisher-ep4miss-fisher-jackMiss-Fishers-Murder-Mysteries-3Miss-Fishers-Murder-Mysteries-Season-4-Release-Datemiss-fishers-murder-mysteries-series-3-3690missf-3missf-4missfisher-00045MissFisher02MissFisher04MissFisher05MissFisher06MissFisher07MissFisher08missfisher8MissFisher12MissFisher14missfishers2MissFisherS3 1 t700miss fmiss f1miss f21Miss Fisher S3 E1 1 0miss f 29miss f 32miss f 56miss f 67miss f beachmiss f jackphryne-fisher-murder-mysteries-01 crphryne-fisher