Retrovizor / ekstremni sunčani okviri

  Šezdesete su napuhale sunčane naočale do simpatično ogromnih dimenzija, lica hipi djevojaka sakrivala su se iza okruglastih modela prozirnih stakala u ludim bojama. Kultura je obožavala psihodeliju i space stil, nijanse su se nizale od zelene preko ljubičaste do ružičaste, a pogled na svijet imao je pozitivan ton. Poveći su modeli nastavili putovanje i u osamdesete kad je nova generacija poslovnjaka prihvatila glamurozne okvire za svoj zasluženi odmor u fensi odmaralištima.

   

  elton john
  Sunčane su kroz desetljeća bile odličan predmet eksperimenta, dobile su krila, brisače, svjetla, čuda i čudesa – mnogi su gledali iza luckastih oblika, a jedan od popularnijih ljubitelja takvog dizajna bio je i ostao Elton John. Njegove su nastupe uglavnom pratili detalji s naglaskom na ekstremno zabavne detalje.


  Okviri iz pedesetih, mačkasti i u špic, koji i danas imaju posebno mjesto u kulturi sunčanih naočala, postali su popularni prije nekoliko sezona i ne silaze s liste najtraženijih. Sunčane prije pedesetih nisu bile hit na cesti, isfurali su ih James Dean, Marylin Monroe i ekipa s velikih ekrana. Ubrzo su postale pojam elegancije, ali i ekstravagancije, a zvijezde su dobile svoj omiljeni modni detalj.


  John-Lennons-Glasses-1

  John Lennon bio je jedan od slavnih božavatelja sunčanih – po njemu su lenonice dobile ime, iako je slavni glazbenik imao niz favorita koji su bili dio njegova hipi imidža.

   

  Marilyn-Monroe-Oversized-Fashion-Sunglasses-Shades
  Merlinka je obožavala mačkasti model iz pedesetih

  1960s-sunglasses-advert1990 ad for Gucci eyewearblog geoffrey-beene-sunglasses-ad-vogue-june-1977blog vintage-frames-company-diorchristian-dior-addior-ad-2oscar de la rentapierre-cardin-vintage-adpolaroid-adrenaud-vintage-sunglasses-adRenauld77seventiessilvercloudssixtiessolarexspace agesunglasses-sergio-valentetabs-ray-cat-sunglassesturban-lowvintagevintage8vogueYves Saint Laurent Sunglasses Ad- Vogue May 1976