'REBORN' potpisuje MACY + KARL // kolažna igra pod utjecajem MATEMATIKE, preciznosti i grafizama

  Macy + Karl je modni brend kojeg je 2020. godine pokrenula studentica modnog i tekstilnog dizajna Patricia Bartolec. Predstavila se na nedavno održanom Zagreb design weeku, u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu. Ovo je dio specijala na itgirl.hr, o modnim autorima koji su se predstavili na ZGDW 2021.

  ZF 6707

  Temom reciklažnog tekstila Patricia se bavi već dvije godine, u međuvremenu je imala dvije dvije skupne modne izložbe na temu reuse/recycle/upcycle.

  Ova prva kolekcija na ironičan način donosi, među ostalom, i maske za lice koje su društvu nametnute pod egidom zaštite, no autorica ih otvara te lice vraća u prvi plan.

  ZF 7465
  Modeli i Patricia

  Evo što javlja autorica:

  - Prva kolekcija nosi naziv 'Re(born)' i nastala je kao odgovor na problematiku tekstilnog otpada kao jednog od najvećih zagađivača eko sustava. Odjevni predmeti izrađeni su od restlova tkanina i odbačenih odjevnih predmeta. Skupa su povezani šavovima, tvoreći tako novi tekstilni materijal. Naziv kolekcije predstavlja svojevrsno 'ponovno rođenje' odjevnih predmeta namjenjenih za otpis. Povezivanjem materijala po 'patchwork' principu tvore se uzorci različitih boja, tekstura, debljine i gustoće. S obzirom da je svaki tekstilni materijal drugačiji, javlja se ograničenost u izradi istih. Međutim, stvara se novi koncept viđenja odjeće. Stari tekstil i odjeća dobivaju novu funkciju, te nastavljaju svoji životni ciklus u drugačijem obliku. Cilj ove kolekcije je osvijestiti društvo i potaknuti ga na razmišljanje o popularnom konzumerističkom 'fast fashion' konceptu koji kao takav nije održiv u modnom svijetu - .

   m11

  Očita sklonost traperu i kolažnim strukturama nastavlja se na priču o ponovnom korištenju odbačenog tekstila.

  ZF 7454

  Naime, ovaj 'film' danas je sveprisutan, mnogi su koncepti koji propitkuju odjeću nastalu od restlova, a forme su raznolike.

   ZF 6799

  U ovom slučaju autorica kreira nosive, jednostavne, bazične komade, dok je tekstil saastavljen od dijelova koji ovako gotovo matematički poslagani, naglašavaju urednu likovnu igru.

  Pažljivo posloženi traper, skladno uređena karirana ploha i razne nijanse bež i plave pojačavaju smirujući efekt kolekcije, usprkos snažnom kolažiranju.

  ZF 6704

   Kolekcija kao da raste - od grudnjaka, jaknice, otvorene art maske za lice i hlačica pa sve do kostima s nabranim remenom.

  Super fotke iz backstagea ustupio mi je Zvonimir Ferina – veliko ti hvala! Pravi si majstor.

  Make-up je radila kreativka Ivana Bilandžija-Billy.

  ZF 6732

  Ovu i teme o dizajnerima na ZGDW posvećujem Ani Lendvaj, dragoj prijateljici i kolegici koja bi znala cijeniti ove kolekcije, kreacije i općenito tu vibru. I išle bi po backstageu i lovili kreativce usred njihovog finiširanja modela pred sam izlaz. I prepoznala bi draga Ana svu tu silnu dobru energiju koja se desila ovoj novoj generaciji – u vrijeme ludila, svjetske drame, promjena i tog nekog osjećaja da se stvari kreću ma koliko god svijet bio u banani. Da ipak, kreativnost će pobijediti sve, ona uvijek postoji, ona ima svoj život, pozitiva je uvijek s nama i u nama, samo ako je izaberemo.

  ZF 7389

   DSC02682

  Fotke s piste ustupila je PRiredba.

  DSC02672

  DSC02675

  DSC02679

  DSC02686DSC02689