Povijest šminkanja #1: utjecaj Kleopatre

  Naša stručna suradnica, dugogodišnja vizažistica Natalija Primorac, u sljedećih nekoliko dana provest će vas kroz čudesnu povijest šminkanja, bez koje bi naši današnji, moderni rituali bili nemogući…

   cleopatra

   

  Povijest šminkanja razvijala se zajedno s društvom, njegovim običajima, kao i kroz samu tradiciju. Dakle, sama povijest čovječanstva usko je vezana uz priču o  make-upu, koji je većinu vremena bio mnogo više od boje i teksture, i to ne samo kao zaštita, već i kao definicija određenih uvjerenja. Naime, počeci šminkanja su služili za markiranja, odvajanja i obilježavanja jednih od drugih. Kasnije se šminka počela koristiti u raznim religijskim obredima, služeći tako u ozbiljnije, gotovo duhovne svrhe. Već izrazito rana arheološka nalazišta obiluju ostacima pigmenata, životinjskih, biljnih i mineralnih koji su se miješali sa različitim biljnim voskovima, mastilima, krvlju, glinom,pijeskom i zemljom - sa svime što im je bilo pri ruci i prisutno u njihovom prirodnom okolišu.

   

  liz

   

  Neki oblici obilježavanja i higijene zadržali su se i dan danas kod nekih plemena, a najpoznatije su žene koje si mažu cijelo tijelo crvenim blatom i glinom, te tako štite kožu od sunca. Kasnije je šminka dobila i zaštitnu ulogu, te je štitila kožu i sluznicu od vjetra, niskih i visokih temperatura. Nama najzanimljiviji, ali i najviše spominjani period je zlatno doba Egipta sa slavnom Kleopatrom, iz doba kad su se šminkali i muškarci i žene. Šminkanje je bilo prvenstveno religijskog karaktera, jer su vjerovali da okruživanjem oka crnim pigmentom tjeraju zle duhove, tzv. urokljivo oko. Osim religijskog, iscrtavanje crnim pigmentom imalo je i antibakterijsku i dezinfekcijsku ulogu, štitilo je sluznicu oka od upala, jakog sunca, kao i sitnog pijeska. Do dan danas Kleopatrin stil iscrtavanja oka crnim kajalom je ostao beauty standard u šminkanju. Danas je crna olovka must have u kozmetičkoj torbici, ali i stalna ponuda brojnih kuća koje drže do klasičnih stilova. No, danas ne iscrtavamo cijelo oko, već izvlačimo mačkasti oblik koji više laska obliku oka i čini ga senzualnim. (Natalija Primorac)

   

  Aishwarya-Rai-Bachchan-Kajaldior-addict-kate-moss-7-original-22027

  I moderne cure vole crnu olovku: Kate Moss & Lady Gaga

  lady gaga born this way cover artlady gaga  hair cover 2