Pismo iz Beča: Sandra Marković

  Vizažistica koja je ukrašavala sva poznata lica u Hrvatskoj, od prije godinu dana živi u Beču. Iako se u jesen na kraće vrijeme vraća u Zagreb, gdje predaje na Profokusovom smjeru za make-up, Sandra uživa u gradu svog djetinjstva.

  1
  "Ladies who brunch": Sandra (druga s desne strane) u društvu prijateljica Ase, Victorie i Denise na doručku u Cafe Pierre

  - Preselila sam se prije nešto više od godinu dana. To je četvrti put da živim u Beču, prvi puta smo došli kad sam imala samo četiri godine. Ovdje mi je savršeno, a kako i ne bi kad je ovaj grad već treću godinu zaredom proglašen za najbolje mjesto za život, na svijetu!

  Sada ne moram više putovati sumanuto kao prije jer mi je sve zbog čega sam nekada odlazila van, danas na dohvat ruke. Osim sjajnih stalnih postava po muzejima, svako malo se otvaraju nove izložbe. Nedavno je zatvorena najbolja izložba modne fotografije koju sam ikada vidjela, "Vanity", na kojoj su izloženi eksponati iz privatne kolekcije njemačkog fotografa Gundlacha.

  Ove godine Beč slavi 120 godina od rođenja slikara Gustava Klimta pa je na svakom koraku tom istaknutom secesijskom umjetniku posvećena neka izložba... O koncertima da i ne pričam. Od vrhunske klasične glazbe koju svaki dan možeš čuti na barem desetak mjesta, preko rock koncerata do jazz ili blues festivala koji traju po mjesec dana. A tek kazalište: stalno gostuju svjetski poznati glumci. U svibnju to je Cate Blanchett s predstavom "Gross und klein" ("Veliki i mali").

  A hrana? Savršena. Može se izvrsno jesti za velike i male novce, a kulturu doručka dotjerali su do savršenstva! Bečani obožavaju doručkovati vani, gotovo svaki kafić nudi neki oblik zdravog jutarnjeg obroka. Što se shoppinga tiče isto tako ima svega, za svačiji džep i za sve ukuse. Sav javni prijevoz dolazi točno na minutu i to će mi valjda ostati doživotna misterija - kako autobus usprkos prometnoj gužvi uspijeva doći na vrijeme...

  U Beču se družim s Denise s Novog Zelanda i s Victoriom iz Švedske bez kojih mi ovaj grad ne bi bio ni približno isti. Sjajne cure! Došle su ovdje sa svojim obiteljima u isto vrijeme kad i ja, a upoznale smo se u školi za njemački jezik.

  Nove snage našeg društva su Asa, također iz Švedske, te Kristin sa Islanda koje su se doselile tek nedavno. Zajedno idemo na satove pilatesa, učimo njemački, idemo u shopping, na izložbe.... jednostavno se družimo i puno smijemo.

  A kad se zaželim roditelja ili zagrebačkih prijatelja, sjednem u auto i evo me za najviše četiri sata - .

  Tako će Sandra u Zagreb na neko vrijeme doći i ove jeseni kad joj kreću predavanja: Profokusova škola za vizažiste počinje odmah nakon ljeta, a Sandrin dio traje tri mjeseca.

  - Tu su obuhvaćeni šminka za svaki dan, za foto i video snimanja, za modne revije, te kazališna i filmska šminka. Predavača je nekoliko, svatko je iz svog faha. Ja predajem prvi dio, a to su osnove šminkanja te make-up za snimanja i revije.

  Polaznici su svih godišta, to je jedno šareno i veselo društvo. Učim ih kako pravilno nanijeti pudere, izabrati boje, na koje načine mogu šminkati oči, usta, stavljati rumenilo, također ih učim ispravljati oblike lica, kako koristiti korektore, sakrivati podočnjake i ostale male nedostatke... Moraju puno toga učiti jer osnove su najvažnije. 
   
  Sistem je isti kao što je bio u školi koju sam ja pohađala u Parizu. Prvo pokažem na jednom od učenika kako se nešto radi, a nakon toga učenici isto to ponavljaju jedni na drugima. Kad savladaju jedno gradivo, prelazimo na drugo. Jako je važno da polaznici što više vježbaju i izvan nastave, jer šminkanje je čisti zanat. Što više radiš, to više znaš.

  Profokus bi krajem godine trebao gostovati u Dubrovniku, i to s intenzivnim tečajem od mjesec dana na kojemu bih predavala ono što u Zagrebu traje tri mjeseca. Da li će doći do toga zavisi od odaziva - .

   

  2
  Šetnja u dobrom društvu za lijepi početak dana

  victoria denise2
  Victoria, Sandra i Denise ispred vidikovca Gloriette u sklopu dvorca Schönbrunn