PARFUME_info // priča o čovjeku koji je iz pepela podignuo uspavanu kuću JOVOY

  François Hénin svratio je neki dan u parfumeriju Lana na zagrebačkom Kvatriću kako bi predstavio novu kreaciju, fenomenalnu kreaciju Rose Millésimée: Centifolia ružu, u svojem najsnažnijem izdanju. I stvarno, sam miris je totalno ruža, snažna i romantična, no opet moderna, bez onog granny efekta kakvu teška ruža zna imati.

   FRANCOIS HENIN

  Rose Millésimée Perfume Extract - 100% Base notes.

  – Ova je formula olfaktorna metafora za ružu smrznutu u vremenu, rezultat tradicije i majstorstva. Već godinama sam htio proizvesti Centifolia ružu bez umjetnih dodataka, bez dominantnih sintetičkih nota koji joj smanjuju čarobnost. Htjeli smo sačuvati ružin prirodan karakter – istaknuo je François.

  Kako bi zaokružila prirodnu ljepotu i karakter ruže iz slavne regije Grassa, parfumerka Vanina Muracciole u formulu je dodala dašak začina, zašećerenih jabuka, esenciju bugarske ruže i bijelog mošusa, kako bi naglasila snagu, istaknula je autorica.

   FRANCOIS HENIN
  Jovoy, slavna parfemska kuća, najbolji je primjer fenomena „Feniksa“ (mitske ptice koja se izdigla iz pepela), jer je obnovljena nakon svojih slavnih dana iz 1920-tih godina. François Hénin odlučio joj je dati novi život.

  Za osnivanje kuće Jovoy zaslužna je pariška parfumerka Blanche Arvoy, davne 1923.g, koja je usred burnih 20-tih izrađivala i prodavala moderne mirise. U njezinim mirisnim kreacijama često su pojavljivale životinje: Allez hop! (dalmatiner), Gardez-moi (mačka), Severe, (jahač na devi) i Hallo Coco! (papagaj).

  FRANCOIS HENIN

  20-tih godina prošlog stoljeća Jovoy je cvjetao, bio je obožavan od pariškog društva i svakoga tko je bio netko tada u Parizu, jer ovi su se mirisi dobro slagali sa skupim haljinama, skupocjenim nakitom i luksuznim stilom života. No kako je vrijeme odmicalo, Jovoy je pomalo pao u zaborav i postao fusnota u mirisnoj povijesti.


  Čovjek koji je iz pepela podignuo Jovoy, koji je uspavanog Feniksa vratio u život je François Hénin. Nakon svoj radnog iskustva u parfumerijskom svijetu u Grasse-u, preselio se u Vijetnam kako bi istraživao olfaktivno bogatstvo zemlje te je čak i osnovao tvornicu za destilaciju sirovina na kineskoj granici. U Aziji je proveo 4 godine, istražujući, proizvodeći esencije, prodavajući svoje sirovine i mirise lokalnim tvrtkama.

  FRANCOIS HENIN

   

  No, Francuska je bila u srcu i povratak u domovinu je bio neminovan. Zadao si je zadatak istražiti zaboravljene parfemske kuće Pariza, vidjeti ima li koja od njih potencijal za oživljavanje i ponovni rast i razvoj, za nove generacije parfumera i poznavaoca mirisa.

  Put ga je odveo do Jovoy-a te ga je ponovno pokrenuo 2006.g: -Odlučio sam ne preraditi originalne mirise u njihovom izvornom obliku, već napraviti mirise za moje suvremenike, baš kao što bi i Blanche napravila. Svaki miris otkriva aspekt svijeta u kojem živim, baš kao što je Blanche činila u svoje vrijeme - izjavio je Hénin.

  jovoy

  Svojim razumijevanjem sirovina, François je za Jovoy izabrao upravo one koje imaju dugovječnost i integritet, stvarajući ih u partnerstvu s glavnim parfumerima i namjerom da onoga tko nosi taj miris, odvede na fascinantno mirisno putovanje. Kako je sada dostupna u buticima širom svijeta (uključujući i Harrods), kolekcija pruža mnogobrojne senzorne užitke. Ambre Premier, na primjer, slojevi nježne ruže na vaniliji, mošusu, pačuliju i ambri, iz naziva njegovog imena.

  FRANCOIS HENIN

  Za ljubitelje pačulija, ništa nije vjerojatnije da će pritisnuti njihov gumb nego Psychedélique: počast šezdesetima, taman, zadimljen, u kombinaciji je s ambrom.


  La Liturgie des Heures, koji potpisuje parfumer Jacques Flori, priziva atmosferu stare katedrale uz tamjan, smirnu, labdanum, s gotovo vlažnim doživljajem kroz mahovinu i mošus.

  sans un mot jovoy

  U zbirku Jovoy eaux de parfum dodani su extraits de parfum, u suradnji s Amélie Bourgeois i Anne-Sophie Behaghel.

  Prvo, izraz čiste ženstvenosti je Sans Un Mot (što je u prijevodu "bez riječi"). Jovoy-ova posveta sandalovini, Sombre Dessins ("tamne namjere"), začinjen je ružičastim paprom i šafranom, prikazuje cvjetnu srčanu notu osmantusa i ruže, a naglašen je rumom, labdanumom, tamjanom. To su bogati, intenzivni i raskošni mirisi - ali potpuno suvremeni. 

  FRANCOIS HENIN


  Unatoč stvaranju mirisa Jovoy, vrijedno je istaknuti da je François također otvorio i najuzbudljivije pariške parfumerije - također nazvane Jovoy – pa je dašak svježeg (ili bolje rečeno mirisnog) zraka, prošao kroz gradski prodajni krajolik.

  U priškoj parfemskoj četvrti, nadomak vrtova u Tuileriesu, na adresi Rue de Castiglione 4, Jovoy je postao mirisna meka, kustos mnogih najuzbudljivijih „indie“ brandova na svijetu.

                                                     FRANCOIS HENINFRANCOIS HENINFRANCOIS HENINFRANCOIS HENINFRANCOIS HENINFRANCOIS HENINFRANCOIS HENIN