Paradigma kostima @ TTF galerija

  Paradigma kostima / figure u teatru objekta izložba je autorica Krune Tarle i Ivane Bakal koja se sutra, u petak 4. studenog u 13 sati otvara u Galeriji Tekstil-tehnološkog fakulteta u Zagrebu.

  Projekt ima za cilj istražiti međuodnos likovne umjetnosti i kazališta, koji je izvršio presudan utjecaj na obje discipline. Projekt je zamišljen kao sinteza likovnog i kazališnog, teorijskog i praktičnog pristupa temi odnosa lutke/kostima/objekta/figure u međuprostoru likovne i kazališne umjetnosti. Podtema projekta je kazališna avangarda, odnosno avangarda moderne umjetnosti i umjetnički pokreti koji su se u svom djelovanju doticali lutkarstva. Izložbom se ukazuje i na tretman lutke u hrvatskoj povijesti kostimografije.

  Kruna Tarle 1. mr
  Kruna Tarle

  Kruna Tarle je kazališna i likovna umjetnica multimedije.
  Po obrazovanju i umjetničkoj praksi u interdisciplinarnnom je području,  filozofije, engleskog jezika i književnosti, klasičnog i suvremenog plesa, likovne umjetnosti. U svom radu provodi sintezu plesne i likovne umjetnosti s kazalištem lutke, maske i figure.
  Ostvarila je niz autorskih projekata (režija, dramaturgija, scenografija, kostimografija, koreografija), međunarodnih suradnji i gostovanja, edukativnih i umjetničkih radionica i multimedijskih projekata.
  Osnovala je i niz godina vodila Lutkarski studio ZKL-a, Atelier ZKL-a, osnovala je I ansambl Fasade i humanitarni projekt Panaceja.
  Vanjski je suradnik na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, te u nekoliko navrata na Akademiji dramskih umjetnosti, učiteljskom fakultetu i kao gost na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, te voditeljica radionica na Imaginarnoj akademiji u Grožnjanu.
  Jedina je predstavnica tzv. image-teatra, kazališta poetskih slika u našoj sredini.

   

  foto ZoranSimunovic2
  Ivana Bakal / foto: Zoran Šimunović

  Ivana Bakal kostimografijom se profesionalno bavi od 1986. godine.
  2010. magistrala je na diplomskom studiju kostimografije. Doktorirala je 2015. na Akademiji likovnih umjetnosti (slikarstvo) kod mentora red. prof. Z. Kauzlarića Atača, i dr. sc. M. Petranović, znanstvene suradnice u HAZU, obranivši doktorski rad pod naslovom Kazališni kostim između performansa, instalacije i objekta ‒ vizualno kazalište.
  Autorica je brojnih kostimografija i nekoliko scenografija te velikih strukovnih projekata. Izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i svijetu. Autorica je i(li) urednica više monografija o hrvatskoj scenografiji i kostimografiji. Vanjska je suradnica/docentica na Diplomskom studiju kostimografije Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu.
  Svojim umjetničkim stvaralaštvom propituje odnos likovne i primijenjene umjetnosti kroz prizmu suvremene umjetničke prakse, s naglaskom na vizualnom kazalištu.