NADA DOŠEN & JOSIP JOŠKO TEŠIJA // kako je modna avangarda osvježila Zagreb. Publika je slučajna, a fotografi namjerni

  Zagrebu su vratili mrvu performans dostojanstva Josip Joško Tešija i Nada Došen - nedavno je Dimitrije Popović otvorio izložbu 'Mit mode' u HDLU, a dvojac je sudjelovao simboličnom šetnjom. Destinacija - Meštrovićevo sve, od Zdenca života do samog paviljona, odnosno HDLU-a. Uz Joška, koji je nosio kreaciju Došen, bili su i fotografi i fotoreporteri, koji su sve to zabilježili svaki na svoj način, rodile su se tu super suradnje, estetike, stvari su onakve kakvima ih vide upravo oni koji snimaju - iako se radi o jednom te istom trenutku.

   tesija jelena jankovic

  foto: JELENA JANKOVIĆ

  Foto oko bili su - Sanja Baljkas, Robert Gašpert, Mara Bratoš, Juraj Vuglač, John Pavlish, Davorka Trbojević, Krasnodar Peršun, Ognjen Karabegović, Luka Jurić, Željko Koprolčec, Doris Barić, Vlasta Stalekar, Igor Ilić, Jelena Janković i Ivan Brezovec.

  Svi oni zajedno kao da su najavili u kolektivnoj urbanoj svijesti nešto novo, suradnju metropole, pomalo sjetne, ranjive, oštećene, ali u stanju obnove koja daje optimizam i poziva avangardu, art dizajn, kao stanara Zagreba. Dakle, mogao bi ovo postati projekt šetnje, simbolične pojavnosti u gradu koji volimo.

  tesija foto john pavlish

  foto: JOHN PAVLISH

  Vidljivost je dizajnerima potrebna, moda živi na ulici, ona osjeti puls grada. Urbana je siva sredina idealna kulisa za autorske potpise, intervencije, a trenutak bilježe fotografi i fotoreporteri, stvaraju priče, vizualne eseje, alati su im iskusno oko, mašta, ali i tehnologija koja koja je postala njihov produžetak.

  Joško je bio oduševljen jer su ljudi prilazili, čestitali, susretali, bila je to kombinacija umjetnosti i avangardne svakodnevice koja se dešava na ulici.

  tesija davorka trbojevic

  foto: DAVORKA TRBOJEVIĆ

  A Nada Došen, autorica koja odijevanju pristupa s posebnom pažnjom, posebno je psovećena detaljima, izradi, materijalima i formi.

  nada dosen modni crtez

  Ostala je vjerna krokiju, koji je nacrtala na početku projekta.

  tesija robert gaspert

  foto: ROBERT GAŠPERT

  - Konstrukcijski izazovi prisutni u ovom radu su - avangarda, asimetrija, fina obrada, sitova obrada, plisirano, spojevi elemenata, kompaktno, prozračno... spoj svega. Od njegove sam jakne napravila model koji će uskoro biti u prodaji, kao jakna od nešto lakšeg pamuka - rekla je Došen.

  tesija foto krasnodar persun

  foto: KRASNODAR PERŠUN

  Uvijek kreće od tkanine, a neke je dijelove ručno oslikavala. Predivna vuna, otvori na rukavima, slojevitost i plise samo su neki od elemenata koje je Došen smjestila u ovu divnu kreaciju koja je prošetala našom metropolom.

  Kao slučajna mini revija s gledateljima prolaznicima, s fotografima koji znaju što rade te zamrznu moment u vlastitoj estetici, ovaj projekt dao je gradu stilski značaj. 

  A na ozbiljan način projekt zove stručnjake mode da se probude i ožive ulice grada, projekt kakav bi nas vratio na modnu mapu regije.

  tesija foto luka juric

  foto: LUKA JURIĆ

  tesija igor ilic

  foto: IGOR ILIĆ

  tesija mara bratos

  foto: MARA BRATOŠ

  tesija vlasta stalekar

  foto: VLASTA STALEKAR

  tesija zeljko koprolcec

  foto: ŽELJKO KOPROLČEC

  tesija foto sanja baljkas

  foto: SANJA BALJKAS

  tesija foto ivan brezovec

  foto: IVAN BREZOVEC

  tesija doris baric

  foto: DORIS BARIĆ

  tesija foto ognjen karabegovic

  foto: OGNJEN KARABEGOVIĆ

  tesija foto juraj vuglac

  foto JURAJ VUGLAČ