MOJA BAKA IH JE NOSILA… // 5 cool činjenica o RUKAVICAMA, pomalo zaboravljenom dodatku

  Moja je pokojna baka često nosila rukavice. Kad je išla u grad, sređena i natapirana, stavila bi na ruke one nježne kukičane, polu-kožne. Nekad su dame nosile rukavice i to se smatralo izuzetno elegantnim. Danas ih možemo vidjeti eventualno na balovima i onim ultra svečanim prigodama.

  vintage glove advertisement andrew fare

  1. Iz dnevne uporabe izašle su u šezdesetima, jer modni stručnjaci za izlazak rukavica iz svakodnevice „krive“ hipije i Swinging London pokret. No, ovi su trendovi samo bili posljedica tektonskih promjena u društvu. Naravno, bilo je tu mnogo modnih žrtava, rukavice su jedne od njih…

  2 Rukavice sada imaju svoju izložbu – otvorena je nedavno u Londonu, u Fashion Museum Bath: GloveStories. – Promjene u društvu dovela je, među ostalima, tijekom šezdesetih i Mary Quant te je rukavica polako izašla iz mode. Nastupila je modernost i rukavice su napustile tron – ispričala je za Vogue kustosica izložbe, Rosemary Harden. – Upravo je to označilo i promjene u britanskoj modnoj industriji, jer su proizvođači rukavica bili među najjačima. Na primjer Worshipful Company of Glovers koja je u Londonu osnovana 1349. godine, dodala je Rosemary. Zato je danas dio proizvoda upravo te kompanije, Worshipful Company of Glovers (dobitnica Royal Charter od Kralja Charlesa u 1638.) na izložbi Glove Stories. Neke su stare čak do 400 godina! Bilo je važno pokazati fantastično majstorstvo izrade rukavica, koje su se u Velikoj Britaniji proizvodile godinama, pojasnila je kustosica.

  3. Vratile su se prošle godine na pistu – jedan od ljubitelja je, naravno, Erdem! Njegova romantična klasika idealna je u kombinaciji s damskim dodacima.

  4. Ako nosiš fancy rukavice na neki event, rukuješ se u njima sa svima, osim ako to nije Predsjednik, Prva dama ili neka visokopozicionirana osoba u Crkvi ili Vladi.

  5. Rukavice skineš – prije jela.

   vintage glove advertisement andrew fare