MODNI BREND 'TAMA' // dizajnerica Mariana Tanfara radi torbe od veganske kože lista kaktusa i hrasta plutnjaka

  - Godinama sam radila u tekstilnoj industriji kao modni dizajner i tekstilni buyer. Iskustvo i znanje sam stekla kroz brendove Xnation, Amadeus i Tom Tailor, te i dan danas radim u razvoju proizvoda i proizvodnji. Strast i interes okrenuli su me prema dizajnu ruksaka i torbi. Ideja se gradila godinama, dok nije zaživjela krajem 2020-e – ispričala je dizajnerica Mariana Tanfara, autorica brenda Tama.

  tama1

  Njezin modni rad je ekološki osvješten: - Bavim se izradom ruksaka, torbi i drugih modnih dodataka od veganske kože na bazi bilja. Trenutno koristim kožu od lista kaktusa i hrasta plutnjaka, a nadam se da ću u budućnosti koristiti i druge zanimljive održive materijale - .

  tama 3

  Kožu od kaktusa nabavlja u Meksiku

  - Riječ je novom, održivom, djelimično biorazgradivom materijalu izvrsnih tehničkih karakteristika koji se pojavio na tržištu 2019. te je ostavio veliki trag kao izvrsna alternativa životinskoj koži. Koža se radi od zrelog lista kaktusa koji je organski uzgojen uz jako malo vode. Lišće se suši na suncu te se zatim obrađuje posebnim metodama – kaže Tamara.

  tama 2

  Pluto ima puno dužu tradiciju i koristi se već dugo u različitim industrijama

  Brend Tama pluto koristi kao materijal koji stiže iz Portugala: - Kožu pluta sam odabrala kao drugi materijal zbog također dobrih performansa, jako je lagan, vodonepropustan, otporan na ogrebotine i mrlje te vrlo finog opipa. Plutena koža se dobija od kore hrasta plutnjaka, u procesu se drveće ne oštećuje već pomaže proizvodnji kisika - .

  tama 4 cr

  Za svaku kreaciju ističe da je dobro promišljena, kvalitetna i multifunkcionalna, što je jedna od vodećih karakteristika modnog proizvoda.

  Autorica voli dizajnerske igre te manipulacije kožom, stoga nastaju razne intervencije i kreativni detalji koji minimalistički oblik čine dinamičnim.

  tama 5

  Ovo je tipičan slow fashion brend – proizvodi su u malim serijama i kolekcijama.

   tama 7tama 6tama 8