MARTIMEX // izložba umjetnosti autentičnih parfemskih flakona 19. stoljeća

  Parfemi i općenito većina beauty rituala koje danas uzimamo zdravo za gotovo, nekada su bili rezervirani isključivo za visoko društvo, stoga i predmeti koje su koristili u te svrhe danas imaju veliku vrijednost.

  M 1

  Neki su stari i do 300 godina, što nam otkriva detalje o higijeni, ali i ljepoti kroz stoljeća.

  M 123

  Porculanske bočice, flakoni, kutijice za kreme, ali i oprema za njegu i uljepšavanje, sve je to dio ove zanimljive izložbe koja donosi dašak vintage elegancije te nas podsjeća da je ljepota oduvijek na neki način prisutna u životu društva. Te je više od puke higijene.

  M 37

  - U srcu Zagreba, u Vlaškoj ulici, otvorena je izložba koja će vas odvesti na putovanje kroz vrijeme i uvesti vas u čarobni svijet parfemskih bočica. "Umjetnost parfemskih flakona 19. stoljeća" izložba je koja se održava u parfumeriji Martimex od 30. listopada do 4. studenog 2023. godine. Ova iznimna izložba ima za cilj prikazati razvoj umjetničkog oblikovanja parfemskih flakona na samom početku proizvodnje parfema u malim i limitiranim količinama - objavljeno je povodom otvorenja.

  M 93

  - Ova izložba nije samo spoj umjetnosti i povijesti parfumerijske industrije, već i prilika za posjetitelje da se upuste u priču koja otkriva kako su se parfemi proizvodili i čuvani u prošlim stoljećima. Flakoni s ovog vremena nisu samo spremnici za mirisne čarolije, već i prava umjetnička djela - naglasio je Veljko Marton.

  M 8

  U sklopu izložbe koja je predstavljena u izlogu i unutra, predstavljeni su flakoni i male bočice visoke vrijednosti te izuzetne izrade. Stižu iz privatnog muzeja Veljka Martona, vlasnika Martimexa i jednog od najvećih sakupljača umjetnina u Hrvatskoj.

  M 26

  Izložba također pruža jedinstvenu priliku za razumijevanje povijesti parfema i njihove uloge u različitim epohama. Parfemi su oduvijek bili povezani s luksuzom, a ovi flakoni svjedoče o tome kako su se estetika i funkcionalnost spojile u kreacijama 19. stoljeća. Posjetitelji će imati priliku vidjeti različite stilove, materijale i tehniku izrade ovih predivnih flakona.

  Izložba je otvorena do 4. 11.

  FOTO: FILIP BAŠIĆ

   M 11

  M 24

  M 32

  M 30

  M 40

  M 41

  M 122

  M 127