LOREDANA BAHORIĆ – 35 godina modnog stvaralaštva // 10 činjenica o fantastičnoj monografiji

  1 Niti jedan drugi dizajner nema ovakvu monografiju kod nas, možda je ovo prekretnica u svijetu hrvatskog dizajna, nadam se da neće ostati osamljeni slučaj.

  lori book1

  2 Monografija 'Loredana Bahorić - 35 godina modnog stvaralaštva' treba na neki način ući u literaturu neke obrazovne institucije koja se bavi modom – i srednjih škola i fakulteta.

  lori book2

  3 Knjiga je pregled ne samo Loredaninog dizajna, već i lokalnih značajnih fotografa koji su obilježili suvremenu modnu scenu – Andrija Zelmanović, Mare Milin, Šime Eškinja, Sanja Baljkas, Sanja Novković, Zvonimir Ferina, Mladen Šarić, Romano Decker i Dejan Kutić.

  4 Listajući, gledajući fotografije, postaje jasno da je Loredanin stil bezvremenski, vizuali kao da nemaju neko vremensko određenje, teško je reći kad su nastale. To je skill modnog dizajnera, da osmisli vlastiti stil. 

  5 Loredana često naglašava – moda je prolazna kategorija. Bitno je u svemu pronaći vlastiti izražaj, koji neće biti posljedica pukog imitiranja trendova.

  6 Knjiga je teška 2365 grama.

  lori book4

  7 Ima i dio u kojemu umjetnici otkrivaju viđenje same autorice, super kut gledanja na njezin dizajn, ali i osobnost. Njezin dizajn je i njezin karakter, stoga je osvrt na rad ujedno osvrt na autoričinu osobnost.

  8 Listajući knjigu, postaje jasno kako je riječ o cijenjenoj literaturi i djeliću hrvatske mode koja je ovime dobila 'vjetar u leđa', a benefiti toga vidjet će se zasigurno u nadolazećim godinama. Lori, naime, je u stanju iznijeti ovako nešto jer je radila i radi kampanje za svaku kolekciju. Svi oni koji se ovako ozbiljno posvete radu i dizajnu, moći će jednog dana objaviti ovako nešto cijenjeno, kao ostavštinu ne samo vlastitog rada, već i djelića hrvatske modne scene.

  lori book6

  9 Iva Körbler, Nenad Korkut, Katarina Mamić i Danica Dedijer napisali su divne osvrte na Loredanin rad, svatko specifičan na vlastiti način.

  10 Kreativna direktorica Ana-Marija Žužul i urednica Miroslava Vučić ovime su Loredanin rad podigle na viši nivo, no ujedno našoj modnoj sceni dale značaj i poseban pečat.

  lori book12

   lori book3

  lori book7

  lori book23

  lori book5

  lori book10

  lori book8