Lana Cavar / dobitnica nagrada HDD-a

  Grafička dizajnerica Lana Cavar dobitnica je dvije najznačajnije nagrade za vizualnu komunikaciju u protekle dvije godine, a u sklopu Izložbe hrvatskog dizajna 1516 koja se do 16. listopada održava u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. Jedna od dvije uručene joj nagrade u tradicionalno najbrojnijoj kategoriji Dizajna vizualnih komunikacija - jest Nagrada za najbolji grafički dizajn, a pripala je njezinom radu vizualnog identiteta Hotela Adriatic (Maistra) kojega je britanski Guardian proglasio jednim od najboljih boutique hotela u Europi za 2016. godinu. Koautori ovog dizajna su Marino Krstačić-Furić i Ana Tomić.

  Vizualni identitet HNK Zagreb
  HNK Zagreb

   

  Lani Cavar dodijeljena je i posebno prestižna nagrada za izvrsnost ICO-D Excellence Award, čiji je pokrovitelj međunarodno udruženje dizajnera ICO-D, a koja se dodjeljuje ukupno najboljem radu s područja vizualnih komunikacija od strane međunarodnog žirija, a ovaj put je njome nagrađen vizualni identitet sezone 2014-/16 Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

  Lana Cavar suosnivačica je nekadašnjeg studija Cavarpayer, izuzetno važnog studija na domaćoj dizajnerskoj sceni kraja devedesetih i dvijetisućitih, prepoznatog prije svega po radovima na području kulture. Od 2004. godine, kada odlazi na postdiplomski MFA studij na prestižnom sveučilištu Yale, Lanin rad obilježen je prije svega brojnim suradnjama na internacionalnoj razini, kao i snažnijim usmjeravanjem prema eksperimentalnoj dizajnerskoj praksi. Njezinu karijeru obilježilo je i dizajnersko djelovanje izvan Hrvatske. U suradnji s Danielle Aubert i Nataschom Chandani realizirala je projekte za Muzej suvremene umjetnosti u Detroitu MOCAD (retrospektiva dizajnerice Rei Kawakubo), berlinsko kazalište Hebbel am Ufer te newyoršku MOMA-u. Nekoliko godina radila je kao kreativna direktorica u najboljim newyorškim brending agencijama poput Mother, Wolff Olins i AR Media.

  Lana Cavar
  Lana Cavar

   

  Osim kao samostalna autorica, njeno današnje djelovanje odvija se i kroz suradnje koje obilježavaju dvije suradničke platforme – Placement i I.T.U. (International Typographical Union). S Danielle Aubert i Nataschom Chandani za Metrolis Books iz NYC objavila je, sada već znamenitu knjigu “Thanks for the View, Mr Mies” (2012.) koja je bila na listama best-selling naslova za područje arhitekture i dizajna, a Američko udruženje grafičkih dizajnera, AIGA, uvrstilo ju je na listu najboljih knjiga na engleskom jeziku 2013. godine. Knjiga je proizvod višegodišnjeg istraživanja naselja Lafayette Park u Detroitu, podignutog šezdesetih godina kao plod arhitektonske i urbanističke suradnje Mies van der Rohea, Ludwiga Hilbersheimera i Alfreda Caldwella.

  Lana je dobitnica cijelog niza domaćih i inozemnih nagrada, te je jedina dizajnerica u Hrvatskoj koja u svom portfoliju (sada) ima čak dvije prestižne ICO-D nagrade (prvu je zajedno sa Irom Payer i Narcisom Vukojević dobila za dizajn časopisa Frakcija).

   

  Vizualni identitet Hotel Adriatic 2cr

  Hotel Adriatic

  Vizualni identitet Hotel Adriatic cr