Laboratorij boja @ Tehnički muzej

  Priroda – laboratorij boja: tradicionalno tehnološko znanje ime je izložbe koja se otvara u zagrebačkom Tehničkom muzeju ovaj četvrtak, 12. svibnja 2016. u 19 sati.

   PLB katalog-final MZ 17

  Izložba predstavlja tradicionalno znanje o upotrebi prirodnih bojila mineralnoga, biljnog i životinjskog porijekla u kućanstvu, a temelji se na istraživačkom radu provedenom na krajnjem jugu Hrvatske od Pelješca do Konavala tijekom 2015. i 2016.

  11


  Svrha istraživanja provedenog za ovu izložbu jest potaknuti sve nas da promatranjem prirode i krajobraza u kojima boravimo budemo svjesni potencijala i vrijednosti baštine na primjeru tradicionalnoga tehnološkog znanja o prirodnim bojama.
  Na izložbi će biti izložen biljni materijal od kojeg se dobiva pojedino bojilo kao što su kora drveta, lišće, korijen… i isti materijal usitnjen i tako pripremljen za postupak izrade bojila. Izložene će biti i pripravljene otopine biljnog ekstrakta i kristali koji se dobivaju isparavanjem vode iz tih otopina, čija svojstva i količina ovise o izboru biljaka i uvjetima ekstrakcije, te obojeni materijal (vunena pređa, svilena pređa itd.). Također će biti izložene dvije vrste kamena iz Malostonskog zaljeva, žestac i bjelika, od kojih se dobiva vapno, kao i pigmenti kojima se toniralo vapno. Uz to, posjetitelji će saznati koji je najzastupljeniji pigment u pojedinom izvoru boje, karakterističan za dobivenu boju, pročitati recepte za dobivanje različitih bojila i još mnogo toga.

  PLB katalog-final MZ 19

  Izložba je namijenjena svim uzrastima, a zbog interaktivnih elemenata posebno će se svidjeti mlađem uzrastu.
  Uz izložbu je planiran niz radionica pa će se tako već za vikend 14. i 15. svibnja 2016. u suradnji s udrugom Dragodid u dvorištu Tehničkom muzeja održat radionica Suhozid – vještina bez koje se nije moglo. Naime jedna od tema izložbe Priroda – laboratorij boja je proizvodnja vapna u klačinama (vapnenicama). Suhozid je tehnika gradnje građevina od lomljenoga kamena bez upotrebe vezivnog materijala. Klačine su također bile zidane suhozidnom tehnikom, a njihovi zidovi i unutrašnjost morali su biti posebno čvrsti kako se ne bi raspali tijekom višednevnog paljenja. Stoga su klačinari svrstavani u najbolje majstore suhozida, a vještinu su počeli usvajati još odmalena, gradeći jednostavne zidove poput dvostrukog međašnog suhozida, koji je predmet radionice.
  Izložba će biti otvorena do 30. rujna 2016. u vremenu: utorak – petak 9 – 17 sati; subota - nedjelja 9 – 13 sati; ponedjeljkom i praznicima zatvoreno.
  Za razgledanje izložbe vrijedi ulaznica za stalni postav Muzeja.

   PLB katalog-final MZ 4PLB katalog-final MZ 21PLB katalog-final MZ 25