JOŠKO TEŠIJA & IVAN PRERAD // "Imaginarni muzej" u novoj etapi oživljava drevne likove i njihove emocije

  - Promatrajući Ivanov ciklus prigodna naziva "Imaginarni muzej" suočeni smo s drevnim skulpturama/artefaktima prikazanima na izrazito suvremen način. Zahvaljujući specifičnoj tehnici koja uključuje i inovativnu upotrebu samoljepljivih traka u svrhu kreiranja dinamičnih slikarskih tekstura i slojeva, Ivanove slike posjeduju stanovitu titravost što podsjeća na ulične reklame – ističe Vanja Babić, kustos izložbe Imaginarni muzej u Galeriji Kranjčar, autora Ivana Prerada.

  YblkT5VQ

  Josip Joško Tešija koji radi u toj Galeriji te na neki način nastanjuje njezin art prostor, posvetio je novu foto-priču upravo radu Ivana Prerada, čime nastavlja njegovu kreativnu priču. Baš kao što Prerad koristi emotivna lica skulptura iz drevnih civilizacija, kako bi na novi, digitalni način, otvorio novo poglavlje percipiranja umjetničkih djela koja time dobivaju modernu dimenziju, tako je Tešija postavu dao ljudsku notu.

  FwOLAiWw

  Pritom kao da je oživio drevne likove i njihove emocije te time okrenuo novu stranicu u umijeću konzumiranja, promišljanja i doživljaja Preradovih umjetničkih djela. Iako je nešto drevno, to ne znači da ostaje u prošlosti, već se razvija na razne načine, koje detektiraju i demonstriraju kreativci i umjetničke duše poput Tešije.

   yntkhIvg

  - Iz sjećanja koja nikada ne mogu nestati, kroz decenije, vjekove, milenije, civilizacijom, poviješću narodne umjetnosti, posebno helenizma, bojama prirode svijeta, sjenama u sjeni... u trenutku kad se nađete pred slikama koje podsjećaju na san, osjetite gromki zvuk vjetrova što odzvanjaju prošlim i budućim vremenima. Uz prelijepi postav akademskog slikara Ivana Prerada, koji je poput živog govora vjetra, i veliki rukovoditelj Eol daje izvrsnost uklapanja. Ova umjetnička kampanja hommage je radu Ivana Prerada – istaknuo je Tešija.

   LJVikcZg

  Tim koji je sudjelovao u kampanji:
  Fotograf: Juraj Vuglač
  Šminka: Ivana Šimunić
  Odjeća: Spirit By T.B.
  Produkcija: Kristina Bangoura
  Nakit: Smiljka Franjić i Lapidarium

  icle2XEQKNDsefLQvrn5xN1g