IZLOŽBA / Salon cipela @ MUO

  Umjetnik Bane Milenković predstavit će kolekciju artističkih objekata-cipela od keramike na izložbi Salon cipela koja se u četvrtak 13. travnja otvara u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt.

   

   Bane Milenković portret by Mario Krištofić
  Bane Milenković i njegove ne-cipele

   


  Serija novih radova koje je umjetnik izveo u keramici ima jednu tematsku osnovicu. To su cipele. Izveo je stotinjak pari, mahom ženskih cipela, sandala i natikača koje stoje posložene na vitrinama pričvršćenim o zidove galerije. Vitrine su postavljene na primjerenu visinu da promatrač može razgledati izloške kao da su cipele složene u izlogu trgovine. Ono što prvo upada u oči, to je naglašena predmetnost, štoviše materijalnost Milenkovićevih radova. To i jesu i nisu cipele. Autor ih je sveo na znak, ponekad ih je pretvorio u potpuno apstraktne oblike kojima tek u kontekstu drugih, uz njih posloženih djela, otkrivamo prirodu i prepoznajemo da su cipele, odnosno natikače. Tako poredane cipele prizivaju promatrača koji dobro poznaje njihovu prirodu i funkciju, ali istovremeno te cipele jasno naglašavaju svoju drugost – Zvonko Maković.

   

  Bane Milenković portret by Mario Krištofić Bane Milenković portret by Mario Krištofić Bane Milenković portret by Mario Krištofić Bane Milenković portret by Mario Krištofić Bane Milenković portret by Mario Krištofić Bane Milenković portret by Mario Krištofić