IZLOŽBA / Ovdje, čini se, nema nikoga

  Izložba Ovdje, čini se, nema nikoga, otvara se u zagrebačkoj Galeriji VN (163a) u utorak, 4. travnja u 19 h: tema su crteži umjetnice Maše Barišić koji prikazuju niz postojećih političkih i kulturnih institucija, ali u oštećenom i urušenom obliku, donoseći tako svojevrsnu refleksiju o njihovoj funkcionalnosti.

   IMG 6948

  Izložbeni postav kroz prikaze urušenih i razbijenih objekata otvara niz pitanja o institucijama – rade li one svoj posao, bi li se nešto promijenilo kada bi propale i jesu li ustvari već propale u svojoj (ne)funkcionalnosti. Maša Barišić u taj kontekst razrušenog i dotrajalog ovom izložbom uvodi institucije poput Muzeja suvremene umjetnosti, Hrvatskog narodnog kazališta, Ministarstva kulture, Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Akademije likovnih umjetnosti, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskog sabora i drugih.


  Postav se sastoji od dva dijela - Neoruinizam i Studija negativnog prostora. U oba dijela izložbe umjetnica koristi gotovo tehnički crtež olovkom koji je tipičan za prikaze arhitekture. Za naslov izložbe simbolički je uzet citat iz 2. čina drame Maksima Gorkog Na dnu koji opisuje svratište u toj drami. Izložbu organizira Galerija VN, a bit će otvorena do 1. svibnja. Nakon Zagreba izložba će biti postavljena i u Splitu.


  Maša Barišić rođena je 1986. godine u Splitu. Završila je studij umjetnosti na Umjetničkom sveučilištu Lincoln u Engleskoj te školu za restauraciju drva u Italiji. Od 2013. godine živi i radi u Zagrebu. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Engleskoj i Hrvatskoj.

   

   IMG 6948